Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat sambata ca republica islamica isi va schimba comportamentul, daca presedintele american Barack Obama isi schimba atitudinea fata de aceasta tara, relateaza AFP.

"Nu avem nicio experienta cu noul guvern si noul presedinte american. Vom vedea si vom judeca. Schimbati-va si atitudinea noastra se va schimba", a declarat Khamenei, cel mai important om din tara, intr-un discurs difuzat de televiziunea de stat, citat de NewsIn.

"Daca nu va schimbati atitudinea, trebuie sa stiti ca poporul nostru a devenit mai puternic in ultimii 30 de ani" si va continua sa reziste, a declarat liderul religios in fata miilor de persoane adunate in orasul sfant Mashhad din nord-estul tarii.

Khamenei a spus insa, potrivit Ruters, ca pana in prezent nu vede schimbari in atitudinea Washingtonului. "Au folosit sloganul schimbarii, dar in practica, nu vedem nicio schimbare. Nu am vazut nicio schimbare", a spus el.

Discursul lui Khamenei intervine la o zi dupa ce Obama a luat initiativa istorica de a se adresa direct liderilor iranieni, carora le-a propus sa lase in urma 30 de ani de relatii ostile, intr-un mesaj difuzat cu ocazia Anului Nou iranian, in noaptea de joi spre vineri.

"As dori sa vorbesc direct cu poporul si cu liderii republicii islamice Iran", a spus Obama, in mesajul video, distantandu-se astfel de practica oficiala de a se adresa felicitari doar poporului iranian cu ocazia Anului Nou si asociind regimul islamic in destinatarii mesajului sau, pentru a oferi perspectiva "unui viitor in care vechile disensiuni sunt depasite".

Obama a mai spus in mesajul video, subtitrat in farsi, ca, daca administratia sa este decisa sa "caute un dialog corect si bazat pe respect reciproc", regimul iranian are "alegerea" de a face la fel. Fara a vorbi explicit despre sustinerea acordata terorismului sau despre ambitiile nucleare ale Iranului, Obama a spus ca Teheranul nu va ocupa rangul international pe care il merita "prin terorism sau prin arme".

Declaratiile lui Obama nu constituie insa o recunoastere a regimului islamic ca un posibil interlocutor pentru administratia americana, in conditiile in care, de exemplu, cele doua tari nu mai au relatii diplomatice din 1980. Promitand o "diplomatie care sa trateze toate problemele", Obama isi respecta una dintre marile promisiuni din campanie, aceea de a da o sansa dialogului cu adversarii Statelor Unite, mai ales Iranul, si de a se distanta de diplomatia administratiei Bush, care a clasat Iranul in "axa raului".

Mesajul lui Obama a fost un ecou la mesajul ce i-a fost adresat de liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad dupa victoria sa in alegeri, in noiembrie. Ahmadinejad l-a felicitat pe Obama, dar i-a cerut o schimbare radicala a politicii americane. Echipa Obama cauta de luni de zile o deschidere cu Teheranul si a profitat de ocazia Noului An, Nuruz, mare sarbatoare in Iran.

"In aceasta vreme a noilor inceputuri, as dori sa le vorbesc clar liderilor iranieni. Avem divergente profunde si ele s-au amplificat in timp. Administratia mea este decisa sa practice o diplomatie care sa trateze toate problemele si sa incerce stabilirea de relatii constructive intre SUA, Iran si comunitatea internationala. Acest proces nu va progresa prin amenintari. Din contra, noi cautam un dialog cinstit si bazat pe respect reciproc",
a spus Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.