O femeie se afla pentru prima oara printre cei doi favoriti la alegerile prezidentiale de sambata din Slovacia, tara fost comunista in care persista traditiile conservatoare, sub influenta unei biserici catolice puternice.

Doar doi candidati din sapte au sanse reale sa treaca de primul tur, organizat sambata: presedintele in exercitiu Ivan Gasparovic, in varsta de 67 de ani, si candidata de opozitie Iveta Radicova, in varsta de 52 de ani, creditati cu 50%, respectiv 30% in ultimele sondaje.

Campania electorala a fost mai degraba terna. Slovacia, provenita din divizarea amiabila a Cehoslovaciei dupa caderea comunismului, este o democratie parlamentara, iar presedintele are un rol mai mult onorific, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Gasparovic, un jurist caruia ii place sa se prezinte drept arhitectul Constitutiei slovace, ar putea fi reales din primul tur, cu conditia sa obtina mai mult de jumatate din voturile alegatorilor inscrisi, in timp ce participarea este in declin. In caz contrar, se va organiza un al doilea tur de scrutin in 4 aprilie.

Deputata crestin-democrata Iveta Radicova, de profesie sociolog, ar putea beneficia, in acest caz de voturile candidatilor eliminati in primul tur, potrivit presei locale.

"Ivan Gasparovic reprezinta continuitatea, atat a trecutului comunist al tarii, cat si a coalitiei guvernamentale actuale, in timp ce Iveta Radicova reprezinta schimbarea de politica si de generatie", comenteaza Olga Gyarfasova, politolog la Institutul de Afaceri Publice.

Insa in aceasta tara traditionalista, unde rolul politic al femeilor ramane limitat, "multi cred ca Slovacia nu este inca pregatita sa aiba o femeie presedinte, nici macar femeile nu sunt", spune psihologul Jana Porubcova de la Universitatea UCM.

Pe de alta parte, Iveta Radicova si-a atras criticile preotilor din cauza pozitiei ei asa-zis permisive in problema avortului: ea s-a pronuntat pentru o reglementare mai stricta, dar refuza sa condamne in principiu avortul.

Fara sa vrea sa se situeze de o tabara sau alta in campanie, Conferinta Episcopilor Slovaci (KBS) a subliniat ca preotii au dreptul sa isi exprime "opinia personala in fata cetatenilor". Astfel, un episcop a afirmat ca "cei care nu fac din crima un pacat" pregatesc calea pentru "macelari" ca Hitler sau Stalin. Un vicar a criticat vehement faptul ca Radicova nu este casatorita cu partenerul ei, ci traieste in concubinaj cu el.

In Slovacia, tara cu 5,4 milioane de locuitori unde pensionarii reprezinta un sfert dintre alegatori, Iveta Radicova a optat pentru o vasta campanie de afise si panouri, o campanie pe internet destinat celor mai tineri si un slogan copiat dupa cel al lui Barack Obama - "Putem!".

Cu mai putine afise pe strazi si o prezenta mai mica pe internet, Ivan Gasparovic a jucat mai ales carta vizibilitatii rolului sau prezidential. Sloganul sau, "Impreuna pentru Slovacia", reaminteste de imaginea de om de consens pe care acest fost comunist si-a creat-o in timpul celor doua coabitari linistite cu guvernul ultraliberal al lui Mikulas Dzurinda, apoi cu cel al socialistului Robert Fico.

De altfel, presedintele in exercitiu are sprijinul a doua dintre cele trei partide din actualul guvern. Smer, al popularului Robert Fico, il sustine "in numele experientei si pentru stabilitate", in timp ce patriotii xenofobi din SNS, pentru ca apara limba slovaca, principalul obiect de litigiu cu minoritatea maghiara (10% din populatie).

La randul sau, Radicova, fost ministru al muncii, afacerilor sociale si familiei in 2005-2006, este sprijinita de trei partide de opozitie: crestin-democratii (SDKU), conservatorii (KDH) si Partidul Coalitiei Maghiare (SMK).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.