Pentru prima data de la incheierea razboiului rece, cheltuielile militare globale au depasit fabuloasa suma de un trilion de dolari (1.000 de miliarde). Cifra a fost publicata de Institutul International de Cercetare in domeniul Pacii din Stockholm (SIPRI) si reprezinta cheltuielile inregistrate in 2004. Raportul mai precizeaza ca anul trecut, statele din intreaga lume au cheltuit pe armament 1,035 milioane de dolari, ceea ce reprezinta cu 6% mai putin decat recordul in domeniu, inregistrat in anii 1987-1988.

Documentul SIPRI precizeaza ca fiecare cetatean al planetei a cheltuit 162 de dolari pentru inarmare, fie ca a vrut, fie ca nu. Iar in topul statelor care au cumparat armament se afla Statele Unite, care "asigura" peste jumatate din cheltuielile globale. Dupa declansarea razboiului impotriva terorismului, Washingtonul a decis in permanenta suplimentarea fondurilor alocate apararii. Drept care, anul trecut, au virat in conturile companiilor producatoare de armament 455 miliarde de dolari, suma ce reprezinta 47% din cheltuielile mondiale.

Americanii sunt urmati de Marea Britanie si Franta, fiecare cu 5% din cifra globala. "Este greu sa dai toata vina pe Statele Unite pentru ca, in fond, toate cheltuielile militare au crescut anul trecut. Conflictul din Orientul Mijlociu, cel din Irak si Afganistan, a fost mana cereasca pentru companiile producatoare de armament", a declarat, Alyson Bailes, directorul institutului care a realizat raportul. America Centrala si Europa Occidentala sunt singurele regiuni in care cheltuielile militare au scazut anul trecut.

China, "vedeta"

O situtie aparte o reprezinta China, care se afla pe locul cinci in topul realizat de SIPRI, dupa Japonia. Daca pana acum acest stat asiatic cumpara armament mai mult din Rusia, anul trecut si-a indreptat atentia si spre alte state exportatoare. Bugetul apararii stabilit la Beijing a crescut, anul trecut, cu 10%, pana la 35,4 miliarde de dolari, iar Petter Stalenheim subliniaza ca dupa aceasta decizie, un alt stat asiatic, India, a decis cresterea cheltuielilor militare.

Cu toate acestea, New Delhi nu poate ameninta suprematia Chinei in Asia si nici nu exista semnale privind posibile tensiuni militare intre cele doua state. Ceea ce nu se poate spune insa despre China si Taiwan, alte doua "bune" vecine, care se ameninta reciproc de ceva ani. Despre China, a vorbit recent, de altfel, si secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, care a afirmat ca valoarea cheltuielilor pentru aparare ale Chinei este mult mai mare decat cea recunoscuta oficial.

Potrivit unui studiu realizat de Pentagon, care urmeaza sa fie publicat in aceasta saptamana, bugetul chinez pentru aparare este cel mai mare din regiune si ocupa locul trei la nivel mondial. Parere contrazisa insa de raportul institutului suedez. Cat despre Rusia, cheluielile sale de aparare au crescut in 2004 cu 5%, pana la 19 miliarde de dolari. In ultimii cinci ani, Rusia a depasit insa Statele Unite in ce priveste furnizarea de armament conventional. Rusia, SUA, Marea Britanie, Franta si Germania au fost primii cinci exportatori de astfel de arme.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.