Un roman, fost jurnalist la cotidianul Romania Libera, plecat in Canada de 10 ani, a deschis la Montreal o librarie de carte romaneasca, dupa ce, in 2001 a lansat revista “Pagini Romanesti”.
George Sava, fost jurnalist la Romania Libera, plecat in Canada din septembrie 1999, este initiatorul unui proiect editorial pentru romanii de peste ocean, un hebdomadar numit “Pagini romanesti”, aparut in 2001, relateaza NewsIn. La aceasta prima initiativa, adresata comunitatii din care face parte, s-a adaugat, din luna noiembrie a anului trecut, si o librarie numita tot Pagini romanesti, care comercializeaza in Montreal carte romaneasca.

Publicatia saptamanala poate fi accesata si pe net, la www.paginiromanesti.com , acolo unde se poate gasi si continutul, detaliat pe domenii, al acestei librarii canadiene care comercializeaza doar carte romaneasca, la adresa www.cartiromanesti.ca. Romanii din Canada si SUA pot comanda pe acest site titluri de la cele mai importante edituri romanesti din tara, ca si muzica pe suport electronic, in special albume si compilatii interpretate de cei mai populari artisti romani de muzica usoaraa, populara, rock, folk, jazz.

“Din cate stiu, este singura librarie de carte romaneasca din America de Nord”, sustine George Sava, referindu-se la acest proiect indraznet, lansat in 2008. Oferta de carti acopera cele mai importante titluri ale literaturii romane si universale, incluzand dictionare, carti tehnice, carti de muzica sau pentru copii.

“Muzica romaneasca e la mare cautare peste ocean. Am adus albume interpretate de Tudor Gheorghe, Costel Busuioc, Angela Similea, Margareta Paslaru. Unele sunt deja epuizate din depozit”, a adaugat Sava. Editurile alese pentru libraria de peste ocean sunt cele mai mari din Romania: Polirom, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, Rao, Corint.

“Am luat si carti de istorie de la editura Academiei Civice, pentru ca in Canada sunt foarte multi romani plecati inca din anii ’50, foarte atasati de istoria momentelor imediat urmatoare plecarii lor din tara, dar si de valorile romanesti, in general”, arata George Sava. De un interes special s-a bucurat literatura pentru copii.

“Avem o oferta bogata de carti dedicate acestora. Gandul nostru a fost ca va fi o cerere mare in aceasta directie, pentru ca multi dintre romanii activi emigrati in Canada doresc sa-si invete copiii limba romana. Multi au aici familii extinse, asa ca parintii lor, de asemenea, se ataseaza mai greu de limba locului, fie ea engleza sau franceza, asa ca sunt obligati sa apeleze la carti in limba romana pentru a se informa”, mai arata George Sava. Pentru ca este jurnalist de profesie, initial, George Sava a pornit de la ideea infiintarii unei publicatii in Canada, nicidecum a unei librarii.

“Intuitia mi-a spus ca ar putea fi o cerere mare de carte romaneasca. Din discutiile purtate cu reprezentantii celor mai importante edituri romanesti, am aflat ca ar exista solicitari, dar ca nu le pot onora, din cauza distantei, ceea ce presupune costuri mari de transport si timp mare de expeditie. Se ajunge la situatia in care costurile de transport depasesc pretul cartii. Daca se comanda mai multe, intreprinderea devine un lux”, argumenteaza George Sava.

Comenzile de carte, din ultimele patru luni, incep sa justifice investitia initiala, care se ridica la aproape 50.000 dolari, cu plata pe loc, facuta la achizittionarea celor peste 3.000 de volume, luate din depozitele editurilor solicitate. “Avem comenzi din toata Canada si SUA. Costurile de transport reprezinta, pentru romanii din acele comunitati, 5% din pretul cartii, adica cel mult 10 dolari canadieni. Plata se face prin card, dupa introducerea solicitarii, direct pe site”, explica Sava beneficiile proiectului sau.
Dintre autorii cautati de romanii din diaspora, patronul librariei din bd. Décarie mentioneaza autori contemporani, cum sunt Cartarescu, Plesu, Liiceanu, dar si autori romani consacrati ca Eliade, Cioran, Ionescu.

“Am avut surpriza, cand am deschis magazinul din Montreal, ca oamenii sa creada ca suntem o biblioteca, nu o librarie”, explica ziaristul roman, aratand, totodata, ca interesul clientilor pentru proiectul sau este mare si din cauza lipsei de institutii care ar putea alimenta apetitul de carti in limba romana.
Singurele carti romanesti se pot gasi in comunitatile bisericesti sau sosesc cu ocazia venirii cate unei rude sau unui prieten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.