Nord-coreenii voteaza duminica pentru un nou Parlament, despre care analistii spun ca va contribui la lansarea procesului de pregatire a unui succesor pentru liderul Kim Jong-il, a carui sanatate face obiectul a numeroase speculatii, relateaza Reuters.

Parlamentul il va mandata pe Kim, in varsta de 67 de ani, sa continue militarizarea tarii, extrem de sarace, si sa pregateasca terenul pentru transferarea puterii catre unul dintre cei trei fii ai sai cunoscuti, spun analistii. Noua legislatura va aduce oameni care vor ajuta la pregatirea unui succesor, un proces care ar putea ani, pentru ca viitorul lider sa aiba suficient sprijin din partea Partidului Comunist si a puternicei armate.

Alegerea noului Parlament intervine in contextul in care speculatiile despre sanatatea lui Kim au alimentat, la randul lor, speculatii cu privire la succesiune in aceasta tara, care si-a efectuat primul test nuclear in 2006 si a starnit recent tensiuni anuntand ca va lansa o racheta. Secretarul de stat Hillary Clinton a avertizat luna trecuta despre o posibila lupta pentru putere, in interiorul regimului de la Phenian, in perspectiva retragerii lui Kim Jong-il, relateaza NewsIn.

"Nu exista nicio indoiala ca perioada actuala este una de tranzitie, in care se abordeaza problema succesiunii", a explicat Cho Myung-chul, de la Instutul pentru Politica Economica Internationala de la Seul, Coreea de Sud. "Pentru a pune bazele acestui proces, este nevoie de eforturi pentru crearea unor conditii mai favorabile pentru succesor", a adaugat Cho, economist nord-coreean care a defectat in sudul insulei in 1994. Domeniile care necesita ameliorari sunt in special economia si ajutoarele straine diminuate in ultima vreme.

O sursa din serviciile de informatii, la curent cu modul cum functioneaza puterea nord-coreeana, spune ca presedintele Kim Jong-il l-a ales pe fiul sau cel mic, Kim Jong-un, sa preia puterea. Educat in Elvetia, Kim Jong-un ar avea in jur de 26 de ani. Cel mai mare fiu al liderului nord-coreean, Kim Jong-nam, locuieste in majoritatea timpului in strainatate si este considerat rupt de realitatile din tara. Al doilea fiu este considerat ca fiind lipsit de ambitia, inteligenta si lipsa de scrupule ale mezinului Jong-un, a declarat sursa din serviciile de informatii. Unii analisti spun insa ca exista putine dovezi ca decizia a fost deja luata.

Aceasta ar fi a doua succesiune de acest gen din Coreea de Nord. Fondatorul statului comunist, Kim Ir-sen, l-a numit pe Kim Jong-il ca succesor al sau in 1974, iar inainte de aceasta l-a pregatit timp de multi ani. Kim Jong-il a preluat puterea la moartea tatalui sau, in 1994, dar tot a avut nevoie de cativa ani pentru a invinge factiunile rivale puternice, spun analistii.

In presa sud-coreeana au circulat speculatii ca Jong-un sau ceilalti doi fii ar putea fi alesi in noul Parlament, capatand astfel primele lor functii publice, dar surse guvernamentale spun ca acest lucru este putin probabil.

Nord-coreenii sunt obligati prin lege sa mearga la vot, iar la scrutinele precedente s-a inregistrat o sustinere de aproape 100% pentru candidatii aprobati de liderii de la Phenian.

Alegerile sunt folosite pentru a restructura ierarhia in stat. "Se crede ca Kim Jong-il va restructura si extinde Comisia de aparare nationala", spune Cho Min, expert in regimul nord-coreean la Institutul pentru Unificare Nationala din Coreea de Sud (KINU). Kim este seful comisiei cu opt membri, din care fac parte oficiali militari si care este practic cea mai puternica institutie din Coreea de Nord. Aceasta comisie va juca un rol esential in procesul de succesiune.

Sesiunea parlamentara, care are loc in mod obisnuit in luna aprilie a fiecarui an, este un spectacol bine regizat, care se concentreaza in general pe probleme de buget si adopta in unanimitate legislatie. Insa prima sesiune a noului Parlament format dupa alegerile din 8 martie va marca probabil si punctul culminant al unei restructurari a puterii care a inceput anul acesta, cu numiri in functii economice si inlocuirea ministrului apararii. Kim va fi cu siguranta reales presedinte al Comisiei nationale de aparare, dar in cadrul acesteia este posibil sa se faca noi numiri.

Alegerea noului legislativ intervine in conditiile in care finantele Coreei de Nord, afectata de penurii cronice de alimente, au de suferit din cauza diminuarii ajutoarelor straine. Ajutoarele au scazut pentru ca Phenianul a amanat sa isi puna in aplicare angajamentele pentru denuclearizare. Coreea de Sud si-a redus mult ajutoarele in urma cu un an, in incercarea de a determina tara vecina sa isi schimbe atitudinea.

"Cand traverseaza perioade dificile, Coreea de Nord tinde sa faca pasi inapoi", explica economistul Cho, referindu-se la directiile economice pe care le va alege Phenianul. Cel mai probabil, regimul va alege masuri credincioase ideilor socialiste, in locul celor experimentale adoptate in ultimii ani pentru a-si deschide usor economia controlata de stat, a adaugat el.

Alegerile pentru Parlament, al 12-lea cu un mandat de cinci ani, fusesera programate pentru august, dar au fost amanate dupa presupusul atac cerebral al lui Kim, care ar fi avut loc in jurul acelei date.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.