Kievul reproseaza Romaniei ca foloseste standardele duble in relatiile bilaterale - pe de o parte sustine Kievul pentru integrarea euroatlantica, iar pe de alta parte se amesteca in treburile interne ale Ucrainei, acuzand in mod nejustificat ca nu sunt respectate drepturile minoritatilor.

O sursa apropiata cercurilor diplomatice a declarat pentru cotidianul Ukrainskaia Pravda ca "in relatiile bilaterale cu Ucraina, Bucurestiul foloseste activ standarde duble - pe de o parte, Romania, ca stat membru a NATO si UE, demonstreaza activ sustinerea directiei de integrare euroatlantica a Ucrainei, iar pe de alta parte, folosind instrumente corespunzatoare ale UE si NATO, se amesteca in treburile interne ale Ucrainei, in particular in problema politicii lingvistice din Ucraina, folosind practica modelarii unor pretexte artificiale in vederea acuzarii statelor vecine - in speta a Ucrainei, unde exista o comunitate romana - de nerespectarea drepturilor minoritatilor nationale", a explicat sursa citata.

In sprijinul acuzatiilor la adresa Romaniei, sursa citata de cotidianul ucrainean invoca si proiectul de rezolutie depus la Parlamentul European privind sprijinirea dreptului persoanelor din minoritatea romana de a studia in limba materna in Ucraina.

Atasatul militar de la Ambasada Romaniei la Kiev, Radu Filip, si secretarul II al Consulatului Romaniei din Cernauti, Iustinian Focsa, vor fi expulzati pe motiv ca ar fi intreprins actiuni vizand aducerea unor prejudicii securitatii Ucrainei, a declarat sursa citata.

Cauza expulzarii diplomatilor romani din Ucraina ar fi motivata de actiunile orientate spre producerea de prejudicii securitatii Ucrainei, potrivit Ukrainskaia Pravda, care citeaza aceasta sursa apropiata de cercuri diplomatice. Celor doi diplomati li se reproseaza "incalcarea conventiilor privind relatiile diplomatice si consulare".

"Ei au depus eforturi de raspandire in randul comunitatii vorbitoare de limba romana din Ucraina a unor tendinte unioniste si separatiste", scrie Ukrainskaia Pravda. "Au intreprins finantarea clandestina a unor organizatii si asociatii culturale, care propaga idei antiucrainene", a explicat sursa citata de cotidianul ucrainean.

De asemenea, sursa a mai spus ca diplomatii "faceau rost de informatii tendentioase privind institutiile puterii de stat ale Ucrainei cu scopul de a le folosi ulterior in vederea unor actiuni indreptate sa discrediteze Ucraina pe plan international".

"In regiunile din sud-vest ale Ucrainei, Bucurestiul, cu ajutorul institutiilor consulare si a organizatiilor neguvernamentale romanesti, sprijina activ ideile proromanesti in cadrul societatii si tendintele separatiste. In prezent, deja se examinaza problema infiintarii asa-numitei regiuni autonome Solotvino", a mai spus sursa citata.

"De asemenea, Bucurestiul depune eforturi in a bloca proiectul - ce are o importanta vitala pentru tara noastra (Ucraina - n.r.) de reconstruire canalului Dunarea-Marea Neagra", a mai declarat pentru publicatia ucraineana sursa citata.

In acelasi timp, MAE ucrainean nu a comentat oficial informatia de expulzare a diplomatilor romani.
Sursa citata de publicatia ucraineana nu mentioneaza nimic despre scandalul de spionaj izbucnit in ultimele zile la Bucuresti si nu face legatura intre acesta si expluzarea diplomatilor romani. De asemenea, nu spune daca aceasta ar fi o masura de raspuns la decizia similara a Romaniei despre care presa ucraineana a vorbit in ultimele zile. Bucurestiul, au anuntat miercuri parlamentari de la Kiev, a anuntat Ucraina ca atasatul militar ucrainean de la Ambasada din Bucuresti si un asistent al acestuia sunt persoane non-gratae pe teritoriul Romaniei. Acestia fie au fost expulzati, conform unor surse, fie au fost retrasi de partea ucraineana la sugestia Romaniei, potrivit altor surse. Confirmari sau infirmari oficiale ale acestor informatii nu au existat nici la Bucuresti, nici la Kiev.

Ministrul apararii de la Kiev, Iuri Ehanurov, a declarat insa joi ca Ucraina va reactiona in mod adecvat la acuzatiile de spionaj care i se aduc in ultimele zile la Bucuresti, fara a da alte detalii.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Kiev a declarat joi pentru NewsIn ca Romania nu a respectat procedurile diplomatice in cazul celor doi diplomati ucraineni expulzati si nu a comunicat oficial motivele acestei decizii, iar Kievul se considera in consecinta neindreptatit si va avea o reactie pe masura. "Poate ca exista motive pentru o asemenea expulzare, dar acestea nu au fost comunicate oficial", a declarat pentru NewsIn reprezentantul Ministerului Apararii de la Kiev. "Daca ar fi fost repectate normele diplomatice, reactia Ucrainei ar fi fost alta", a completat oficialul ucrainean. Prin urmare, reactia partii ucrainene va fi adecvata, dar inca nu a fost luata o decizie concreta din partea factorilor politici responsabili, a precizat purtatorul de cuvant.

Pe de alta parte, surse apropiate cercurilor diplomatice de la Bucuresti au declarat joi pentru NewsIn ca, de fapt, Romania nici nu a activat formula de expulzare a atasatului militar al Ambasadei Ucrainei si a consilierului sau, cei doi parasind Romania pentru ca si-au incheiat mandatul. Atasatul militar al Ambasadei Ucrainei, Serghii Ilnitskii, si conslierul sau au parasit Romania pentru ca si-au terminat mandatul. Romania nu are nicio implicare in plecarea acestora din tara, nefiind activata formulare de expulzare, au explicat surse la curent cu situatia creata pe plan diplomatic intre Ucraina si Romania dupa dezvaluirea scandalului de spionaj la Bucuresti.

In plus, au spus sursele NewsIn, acest scandal este instrumentat politic de la Kiev, iar la mijloc exista alta miza decat cea a relatiilor bilaterale romano-ucrainene, mai exact, interese politice interne.
Romania nici macar nu a sugerat Kievului sa ii retraga pe cei doi oficiali de la Ambasada de la Bucuresti, autoritatile ucrainene autosesizandu-se rapid si facand demersurile necesare pentru ca mandatul celor doi in Romania sa inceteze, fara implicarea autoritatilor de la Bucuresti. Orice alte informatii care vin de la Kiev prin mass-media sau pe alta cale sunt neconforme cu faptele intamplate in realitate, sustin sursele.

Romania nu a expulzat diplomati ucraineni, acestia si-au incheiat mandatul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.