Seful comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate si aparare, Anatoli Gritenko, spune ca presedintelui Viktor Iuscenko ii revine sarcina de a decide atitudinea pe care trebuie sa o ia Ucraina in scandalul de spionaj de la Bucuresti, informeaza UNIAN, citat de RADOR.

Gritenko spune ca presedintelui Viktor Iuscenko ii revine sarcina de a decide de atitudine trebuie sa ia Ucraina dupa un atasat militar si consilierul acestuia de la ambasada din Romania au revenit in tara.

Conditiile exacte ale intoarcerii acestora in tara nu sunt clare, fie au fost expulzati de autoritatile romanie, fie Bucurestiul a recomandat Kievului retragerea lor, conform NewsIn.

Potrivit lui Gritenko, Romania a anuntat saptamana trecuta ca atasatul militar al Ucrainei si colaboratorul acestuia sunt personae non gratae, motiv pentru care trebuie sa paraseasca imediat teritoriul tarii. Interfax il citase pe Gritenko miercuri, spunand ca Romania a recomandat Ucrainei sa-i retraga din posturi pe cei doi.

"Fara indoiala ca noi detinem informatii in aceasta privinta. Stim ca partea romana a luat hotararea ca atasatul militar al Ucrainei, impreuna cu colaboratorul sau, sa fie rechemati neconditionat - din anumite motive - la Kiev. Este un gest neprietenesc si necugetat", afirma Gritenko.

"Sunt ferm convins ca Ucraina - ca stat care se respecta - ar trebui sa reactioneze in mod adecvat. Daca Bucurestiul a expulzat doi diplomati militari de-ai nostri, atunci si Kievul trebuie sa procedeze la fel", spune el cu convingere, potrivit surselor citate.

Intrebat daca acest lucru va fi transpus in practica, Gritenko a spus ca s-a consultat cu ministrul de externe, Vladimir Ogrizko, cu cateva minute inainte ca acesta sa fie demis din functie de Rada Suprema. "Ogrizko mi-a spus ca va proceda in mod adecvat, insa tinand cont ca intre timp a fost demis, acum ii revine in sarcina presedintelui Viktor Iuscenko sa decida ce trebuie facut".

Intre timp, o sursa sigura din Ministerul Apararii din Kiev a confirmat expulzarea si revenirea in Ucraina a celor doi diplomati militari, dar o pozitie oficiala in acest sens nu a fost facuta public.

Pe de alta parte, un fost agent bulgar care a lucrat cu Marinov Zikolov, arestat la Bucuresti pentru spionaj, dupa toate aparentele in favoarea Ucrainei, este de parere ca scandalul va stinge rapid. Intr-un interviu pentru postul bulgar de radio DARIK, fostul ofiter din Serviciul Bulgar de Informatii Externe Marin Kavrakov, prognozeaza o stingere rapida a scandalului ori extinderea sa in sfera relatiilor diplomatice si politice romano-ucrainene.

Interesele celor doua tari se intersecteaza in Republica Moldova si in Bucovina de Nord, iar cele ale Rusiei si ale Romaniei, in Republica Moldova si in Transnistria, a explicat el. Este normal ca Ucraina sa se intereseze de ce anume planifica Romania cu privire la teritorii care acum nu creeaza probleme, dar in trecut au fost obiectul unor dispute, a spus Kavrakov, in prezent vicepresedinte al Consiliului Municipal din Sliven.

El este de parere ca, dupa ce a demisionat din armata, Zikolov a continuat sa lucreze
neoficial in sfera informatiilor secrete, insa pe cont propriu, si nu in numele statului bulgar.

Ambasada Bulgariei face eforturi sa clarifice cazul lui Zikolov

Ambasada Ucrainei la Bucuresti nu comenteaza informatiile despre posibila spionare a Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.