Ambasada Bulgariei la Bucuresti face tot posibilul sa clarifice cazul lui Marinov Zikolov, retinut la Bucuresti pentru spionaj, si ii furnizeaza acestuia protectie legala, informeaza BNN in pagina electronica.

Contactata de NewsIn, ambasada a informat ca nu lucreaza marti pentru ca este Ziua Nationala a Bulgariei, si ca va putea fi contactata miercuri.

Anterior, Ministerul de Externe bulgar precizase ca Zikolov nu lucreaza pentru nicio institutie bulgara si ca acesta este considerat nevinovat pana cand va fi condamnat.

Zikolov si subofiterul roman Floricel Achim au fost arestati la Bucuresti luni pentru spionaj in favoarea unei tari terte, care nu este membra UE si NATO. BNN precizeaza ca oficial, Romania nu acuza Bulgaria de spionaj, iar actiunile lui Zikolov nu au nicio legatura cu Sofia.

Mai multe ziare romanesti afirmau marti, citand surse judiciare, ca tara care beneficia de informatiile furnizate de Achim si transmise mai departe de cetateanul bulgar este Rusia. Insa Zikolov a declarat anchetatorilor ca era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti, care i-a spus ca este interesat de informatii militare, pentru care "platea" 800-1000 de dolari.

Subofiterul MApN Floricel Achim, avand la activ cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate, este suspectat ca in perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului, constand in sistemul de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale unor subunitati si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare si planuri de aparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.