Romanii din Canicatti (Sicilia), care au primit in prima jumatate a lunii februarie scrisori in care li se cerea sa paraseasca rapid Italia, in caz contrar riscand sa fie ucisi, ar fi putut fi luati in vizor de Cosa Nostra, afirma portalul politicamentecorretto, citand asociatii antimafie.

Aceleasi amenintari le-au primit si patronii firmelor care angajeaza romani. Majoritatea romanilor din aceasta localitate provin din Moldova, din zona Sucevei, potrivit portalului.

Daca o parte din presa a interpretat aceste amenintari drept formulate de italieni care isi revendica astfel dreptul la munca, asociatiile antimafie avertizeaza ca ar putea fi vorba de presiunea Cosa Nostra asupra romanilor, informeaza NewsIn.

Potrivit acestor ONG-uri, mafia siciliana incearca sa se reorganizeze dupa loviturile primite de la stat si dupa ce a pierdut teren in fata altor organizatii criminale, ca Ndragheta din Calabria. Astfel, alimenteaza "romanofobia" care s-a extins in intreaga Italie, pentru a controla opinia publica din Peninsula.

In fata cresterii numarului strainilor, o crestere mai modesta decat in alte zone ale tarii, multi sicilieni afirma ca preferau controlul Mafiei asupra teritoriului lor, potrivit portalului, care avertizeaza ca, in acest climat, exista riscul la patrulele civile neinarmate prevazute intr-un decret de lege adoptat recent de Guvern sa intre sub controlul crimei organizate.

"Ne-am saturat de abuzurile voastre si ca invitam pe voi, romanii, sa plecati din tara noastra pentru a evita ceva mai rau", scria pe unul dintre sutele de pliante distribuite la Canicatti. "Va cerem voua, tuturor pomicultorilor si angajatorilor care folositi ilegal mana de lucru straina, sa va indreptati legal spre noi, taranii, pentru a evita vizite neplacute ziua si noaptea", potrivit aceluiasi pliant.

Pliantele nu sunt semnate, insa ultima fraza din text este: "Acesta este cuvantul a diversi tati de familie, care de multe luni nu lucreaza si deci sunt dispusi la orice pentru a se intoarce la munca".

In ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si presei din Italia, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.

Un fapt de natura penala - violarea unei italience de catre un roman - a declansat in toamna anului 2007 o adevarata criza diplomatica intre Roma si Bucuresti, exacerbata de relatarile din presa si de contextul preelectoral din Italia. Criza a avut ecouri pana la Bruxelles, Parlamentul European, dar si Comisia Europeana criticand autoritatile de la Roma, dar a generat totodata si o dezbatere mai ampla despre problemele comunitatii rome si ale imigratiei in general.

In plus, criza economica mondiala a afectat puternic Italia. Mai multe zeci de mii de salariati italieni, in special functionari publici si muncitori din industria metalurgica, au manifestat la Roma pentru a denunta politica Guvernului Berlusconi si pentru a cere masuri de ajutor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.