Liderii israelieni ii vor prezenta secretarului american de stat, Hillary Clinton, aflata in vizita in Israel, rezervele lor privind dialogul pe care Statele Unite vor sa-l lanseze cu Iranul cu privire la programul nuclear al acestuia, scrie marti cotidianul israelian Haaretz, citat de AFP.

Ziarul prezinta un document redactat in comun de Ministerul de Externe si de oficiali din Ministerul Apararii. El recomanda guvernului israelian sa adopte "o atitudine pozitiva fata de dialogul Washington-Teheran", subliniind in acelasi timp riscurile inerente unui astfel de dialog, conform NewsIn.

Benjamin Netanyahu, politician de dreapta insarcinat sa formeze noul guvern israelian, a fost informat despre continutul acestui document.

Documentul stipuleaza ca orice dialog cu Iranul sa fie precedat de "sanctiuni severe", conform rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, deoarece Teheranul si-a continuat programul nuclear.

Negocierile ar trebui sa aiba un termen limita, pentru ca Iranul sa nu incerce sa traga de timp si sa-si continue programul nuclear, potrivit documentului.

In plus, Israelul le cere Statelor Unite sa se intrebe daca este momentul oportun pentru a purta acest dialog, in conditiile in care Iranul a convocat alegeri prezidentiale pentru luna iunie.

Potrivit Haaretz, textul a fost aprobat saptamana trecuta de premierul in exercitiu Ehud Olmert, de ministrul de externe Tzipi Livni si de ministrul apararii Ehud Barak, care se vor intalni marti cu Hillary Clinton in cadrul primei vizite a acesteia in Israel, in calitate de secretar de stat.

Statele Unite si Iranul nu mai au relatii diplomatice din 1980 si au mai multe diferende, printre care cel provocat de programul nuclear iranian, despre care Teheranul afirma ca este civil, in timp ce Occidentul se teme ca ascunde ambitii militare.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui rus Dmitri Medvedev, liderul de la Casa Alba Barack Obama a declarat ca este dispus sa renunte la instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est, daca Rusia va ajuta Statele Unite sa impiedice Iranul sa construiasca bombe nucleare.

Presedintele american, Barack Obama, si-a exprimat in februarie speranta pentru o deschidere "in urmatoarele luni", intre Statele Unite si Iran, care sa permita ca cele doua tari "sa se aseze la o masa, fata in fata". In replica, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Teheranul este dispus sa lanseze un dialog cu Washingtonul, dar de pe picior de egalitate si bazat pe respect reciproc.

Rusia, Germania, China, Statele Unite, Franta si Marea Britanice sunt implicate in negocieri in dosarul nuclear iranian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.