Autoritatile de la Kiev sint somate sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Aceasta este concluzia din rezolutia unui raport prezentata ieri, la Lisabona, de catre Leo Platvoet, reprezentant al Consiliului Europei.

Raportul lui Leo Platvoet are consecinte dramatice pentru ucraineni. De obicei, oficialul european care intocmeste un astfel de document se multumeste sa faca recomandari. Platvoet foloseste insa, in raportul sau, un verb mult mai dur in contextul limbajului diplomatic: Ucraina este somata sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. In plus, raportul dezminte fatis afirmatiile autoritatilor ucrainene, care au sustinut sus si tare ca acest canal nu va afecta ecosistemul Deltei. Platvoet isi exprima neincrederea fata de studiile stiintifice elaborate de partea ucraineana si cere o evaluare a impactului ecologic al canalului, efectuata in prezenta si cu aportul unui grup cu o componenta internationala. Ucrainei i se reaminteste si ca prin constructia Bistroe incalca sapte tratate internationale.

Lucrari oprite din lipsa de bani

Potrivit afirmatiei lui Paul Conunov, guvernatorul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, lucrarile la Bistroe s-ar fi oprit pentru ca ucrainenii nu ar fi platit suma ceruta de constructor. In momentul de fata, canalul abandonat se colmateaza. Mai mult, se pare ca beneficiile economice estimate de ucraineni nu justifica efortul financiar pe care l-au facut cu aceasta investitie. Raportul prezentat de oficialul european e rezultatul unor deplasari efectuate in Romania si in Ucraina. Anul trecut, ecologistul olandez s-a intilnit la Tulcea cu reprezentantii societatii civile, in speta cu Liviu Mihaiu si Dragos Bucurenci, de la Asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.