Oficiul pentru institutii democratice si drepturile omului (ODIHR) din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si-a lansat joi la Chisinau misiunea de observare a campaniei electorale si a scrutinului parlamentar moldovean din 5 aprilie.

Nicolai Vulchanov, seful misiunii ODIHR, a declarat ca deocamdata misiunea consta din 13 observatori pe termen lung, urmand ca inca 24 de observatori sa vina in Republica Moldova la inceputul lunii martie. Cu cinci zile in ajunul scrutinului, alti 200 de observatori din statele membre ale OSCE vor veni in Republica Moldova pentru o perioada de sapte zile si vor monitoriza ziua scritinului si numararea voturilor, relateaza NewsIn.

Misiunea va elabora doua rapoarte intermediare pana la alegeri, in care insa nu va face aprecieri si nu va da recomandari, ci pur si simplu va face constatari privind mersul campaniei electorale si isi va prezenta concluziile preliminare a doua zi dupa alegeri, la 6 aprilie. Concluziile finale pe marginea alegerilor vor fi facute publice la doua luni dupa incheierea scrutinului.

Misiunea ODIHR isi propune sa monitorizeze reflectarea campaniei electorale la cinci posturi TV, analizand cantitatea si calitatea acoperirii fiecarui participant la campanie electorala. Va fi, de asemenea, monitorizata implementarea legislatiei electorale de catre Comisia Electorala Centrala, administratia locala, de catre partide si societatea civila.

"Mandatul nostru este de a nu interveni in procesul electoral al tarii, ceea ce inseamna ca nu vom putea prezenta recomandari si consultanta inainte de exprimarea votului de catre alegatori. Republica Moldova a subscris principiilor de la Copenhaga si s-a angajat sa organizeze alegeri libere si democratice", a declarat Nicolai Vulchanov, seful misiunii ODIHR de observare a alegerilor.

Campania electorala lansata pe 4 februarie este deja monitorizata de organizatiile neguvernamentale moldovene reunite in Coalitia 2009 pentru alegeri libere.

Miercuri, Liga pentru apararea drepturilor omului (LADOM) a prezentat un raport in care constata ca, in mare, campania electorala din R.Moldova se desfasoara in limitele legale, insa incalcarile inregistrate nu permit incadrarea acesteia in practicile internationale ale unui scrutin competitiv. In perioada 28 ianuarie – 24 februarie au avut loc, la Orhei, actiuni violente de zadarnicire a intalnirii unor concurenti electorali cu alegatorii, iar observatorul LADOM din aceeasi localitate a fost intimidat prin citarea in judecata pentru a prezenta explicatii pe marginea activitatii sale de observator.

La unele actiuni organizate de PCRM alegatorii sunt adusi in mod organizat sau sunt intimidati fiind obligati sa semneze liste de participare. Resursa administrativa este folosita masiv, mai ales de Partidul Comunistilor, dar si de partidele de opozitie. Climatul democratic a fost de asemenea afectat de blocarea conturilor Primariei Chisinau, responsabila de organizarea alegerilor in municipiu. Asupra societatii civile implicate in monitorizarea campaniei electorale au fost exercitate presiuni, mai spune raportul.

Alegerile parlamentare vor avea loc in Republica Moldova la 5 aprilie, pana in prezent la Comisia Electorala Centrala (CEC) inregistrandu-se in cursa electorala 11 partide din cele 28 care au acest drept si un candidat independent. Inscrierea se va incheia cu 30 de zile inaintea scrutinului fixat pentru data de 5 aprilie.

Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6 la suta, iar blocurile si aliantele sunt interzise.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.