Trei americani ostatici ai FARC timp de mai mult de cinci ani au vorbit, la opt luni de la eliberare, despre relatia lor, in general tensionata, cu Ingrid Betancourt, si ea fosta ostatica.

"Egoism, orgoliu si aroganta" - astfel descriu cei trei comportamentul lui Ingrid Betancourt, rapita in februarie 2002.

In cartea intitulata "Scapati din captivitate, cum am supravietuit celor 1.967 de zile in jungla columbiana", publicata vineri, Marc Gonsalves, Tom Howes si Keith Stansell povestesc despre anii de captivitate si eliberarea lor de catre armata columbiana la 2 iulie 2008. Cei trei efectuau o operatiune antidrog si fotografiau zone controlate de FARC, cand avionul lor s-a prabusit, in februarie 2003, relateaza NewsIn, citand AFP. Atunci au fost facuti prizonieri.

In 457 de pagini, ei povestesc despre tensiunile dintre ostatici si rapitori, despre vremea petrecuta in tabara FARC si despre spectaculoasa operatiune de eliberare.

Ingrid Betancourt este peezentata ca o femeie capabila sa-si impuna vointa nu numai in fata celorlalti ostatici, dar si in fata membrilor gherilei. Primul contact cu ea a fost glacial, spun americanii. "Nu avea un aer foarte diplomat", povesteste Gonsalves. El citeaza cuvintele lui Betancourt, care i-a spus unui membru al gherilei: "Duceti-i in alta parte". "Nu se ruga, dadea ordine", a spus fostul ostatic.

Lucrurile s-au complicat cand Betancourt "a inceput sa transmita mesaje sefului rebel Sombra, spunandu-i ca noi eram agenti CIA si ca dorea sa fim transferati in alta parte, din aceasta cauza", mai povestesc autorii cartii.

Un alt moment tensionat a fost atunci cand ostaticii s-au vazut nevoiti sa le predea rapitorilor aparatele de radio. Betancourt, fosta candidata la presedintia columbiana, a reusit sa-l ascunda pe al sau, dar a refuzat sa imparta informatiile pe care le auzea.

Intr-un al capitol, fostii prizonieri o prezinta totusi pe Betancourt drept o persoana sensibila. "Uneori era altfel. Ingrid putea fi o persoana complicata, cu multe dimensiuni", au recunoscut americanii.

Betancourt nu a facut niciun comentariu dupa publicarea cartii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.