Fosta ostatica Ingrid Betancourt a vorbit ieri, la sosirea pe aeroportul militar din Bogota, despre "conditiile suprarealiste" ale eliberarii sale de catre armata columbiana, dupa sase ani petrecuti in captivitate, relateaza NewsIn.

"Conditiile eliberarii noastre au fost complet suprarealiste", a spus ea.

"Ne-am trezit la 5 dimineata. Paznicii din FARC ne-au cerut sa ne luam lucrurile si ne-au pus sa asteptam toata dimineata, spunandu-ne ca nu stiu ce se intampla", a povestit fosta ostatica.

Potrivit desfasurarii acestei operatiuni, prezentata de ministrul columbian al apararii, Juan Manuel Santos, armata a infiltrat oameni in randul paznicilor din Fortele Armate Revolutionare din Columbia, care supravegheau ostaticii. Oamenii infiltrati i-au convins pe paznicii FARC ca lideri ai statului major al rebelilor doreau sa-i intalneasca pe ostatici si ca de aceea acestia trebuiau regrupati.

"Cu o ora inainte de sosirea elicopterelor, am vorbit cu comandantul FARC, Asprilla, si mi-a spus ca vom urca cu totii intr-un elicopter care ne va duce intr-un loc pe care nu il cunostea, pentru a discuta cu un lider al FARC. Asprilla credea ca este vorba despre Alfonso Cano, noul lider al rebelilor"
, a spus Betancourt.

"Cand au sosit cele doua elicoptere albe trebuie sa spun ca am simtit ceva straniu, pentru ca in mod normal cand asteptam elicopterele sa soseasca ieseam fugind pentru a ne ascunde. De data aceasta, erau in fata noastra si le asteptam in liniste sa aterizeze"
, a spus Ingrid Betancourt. Doar unul dintre elicoptere a aterizat, potrivit militarilor columbieni, iar al doilea a plecat. "Cand au coborat pasagerii elicopterului, confuzia era totala. Erau membri FARC, unii aveau chiar tricouri cu figura lui Che Guevara", a povestit fosta ostatica.

Comandantul fortelor militare columbiene, generalul Freddy Padilla, a spus ca numai elicopterul folosit pentru eliberare avea la bord doi piloti, doi navigatori militari si noua membri ai fortelor speciale.

"Am urcat la bord cu multa greutate, pentru ca ne-au legat mainile, ceea ce a fost umilitor, apoi ne-au legat si picioarele. Atunci au inchis usa elicopterului si imediat am vazut cum comandantul FARC era la sol. Nici nu m-am putut bucura in acel moment", a adaugat femeia, subliniind ca membrul gherilei a umilit-o personal de multe ori in timpul captivitatii.

"Dupa ce i-au neutralizat pe cei doi comandanti FARC care urcasera cu noi in elicopter, seful operatiunii a strigat: 'Suntem armata nationala, sunteti liberi!'. In acel moment am inceput sa radem, sa sarim in sus de bucurie, credeam ca este un miracol", a declarat Betancourt.

"Operatiunea militara a armatei tarii mele a fost perfecta", a conchis fosta candidata la prezidentiale, care l-a omagiat pe presedintele columbian Alvaro Uribe. Ministrul apararii a spus ca operatiunea de salvare s-a desfasurat "ca intr-un film".

Generalul Padilla a declarat intr-un discurs ca in cursul operatiunii de eliberare "nu s-a tras nici macar un foc si nu a fost niciun ranit".

Betancourt i-a multumit si presedintelui francez Nicolas Sarkotzy, lui Jacques Chirac si fostului premier Dominique de Villepin. "Doresc sa-i multumesc presedintelui Sarkozy, care a luptat atat de mult pentru mine, impreuna cu familia mea. Sunt columbiana, dar sunt si frantuzoaica", a spus Betancourt.

Eliberarea lui Betancourt a provocat o bucurie de nedescris pentru fiul acesteia, Lorenzo Delloye caruia nu-i vine sa creada ca mama sa e libera. "Este o imensa bucurie, o bucurie de nedescris. Nu-mi vine sa cred", a declarat miercuri pentru AFP Lorenzo Delloye, fiul lui Ingrid Betancourt, ostatica gherilei marxiste FARC eliberata miercuri dupa sase ani petrecuti in captivitate in Columbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.