Avioanele de lupta, navele de razboi si scutul antiracheta risca sa se numere printre "victimele" rigorii bugetare a administratiei presedintelui Barack Obama, care incearca sa se concentreze mai degraba pe Irak si Afganistan, relateaza AFP.

Presedintele american Barack Obama, care isi prezinta joi in linii mari bugetul pentru anul 2010, ii va cere Congresului 200 de miliarde de dolari pentru urmatoarele 18 luni pentru a finanta razboaiele Statelor Unite, potrivit presei americane. Din aceasta suma, 75,5 miliarde de dolari vor fi acordati in 2009 suplimentarii trupelor americane din Afganistan, relateaza NewsIn.

Adresandu-se marti seara Congresului, Obama a anuntat o crestere a numarului si salariilor militarilor, insa a avertizat ca va renunta la programele de armament inutile mostenite din perioada Razboiului Rece.

"Este mai usor sa economisesti bani pe arme decat pe trupe", considera Loren Thompson, specialist la Lexington Institute. "Pare evident ca toate cheltuielile militare americane, care au atins un varf in 2008, vor scadea treptat in urmatorii patru ani, pe masura ce Statele Unite isi vor reduce prezenta in Irak", explica Thompson.

Secretarul apararii Robert Gates a declarat in ultimele luni ca razboiul din Irak si cel din Afganistan trebuie sa aiba prioritate fata de proiectele de armament.

Pentagonul a redactat o lista cu posibilele "victime" ale reducerilor bugetare, printre care se regasesc distrugatoarele companiei General Dynamics, avioanele F-22 Raptors si Super Hornets ale Boeing, un sistem de telecomunicatii digital si programul scutului antiracheta, care ar urma sa fie instalat in Cehia si Polonia. La randul sau, Gates criticase anterior avioanele F-22, care costa 350 de miloane de dolari fiecare. Unii experti militari au pus de asemenea sub semnul intrebarii necesitatea ca Marina sa beneficieze de portavioane noi. Secretarul apararii si-a exprimat nemultumirea fata de aceste programe, care par deconectate de amenintarea pe care o presupun combatantii din muntii afgani sau din desertul irakian.

Statele Unite nu pot "elimina riscurile la adresa secutiratii nationale crescand bugetele apararii, facand totul si cumparand totul", a declarat secretarul in revista Foreign Affairs. Armamentul nou a devenit "din ce in ce mai scump, este nevoie de mai mult timp pentru a fi fabricat si este livrat in cantitati tot mai scazute", a adaugat el.

Insa congresmenii, dintre care multi primesc fonduri pentru campaniile lor din partea industriei militare, au votat adesea impotriva reducerilor bugetare care afecteaza circumscriptiile lor.

O dovada ca dosarul este unul delicat a reprezentat-o faptul ca Gates le-a cerut colaboratorilor sai sa semneze un formular prin care acestia se obliga sa nu dezvaluie informatii despre discutiile bugetare in curs, un demers exceptional pentru administratia americana.

Mediile conservatoare sunt de parere ca limitarea cheltuielilor militare ar putea duce la pierderea avantajului strategic al Statelor Unite.

"Forta militara americana risca sa scada in anii urmatori pentru ca vor lipsi banii", explica Thompson.
Stanga ii reproseaza presedintelui ca nu scade suficient un buget militar care reprezinta el insusi jumatate din cheltuielile mondiale de razboi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.