Colectia Yves Saint Laurent & Pierre Berg a avut vanzari totale de 373,9 milioane euro, stabilind un record mondial pentru cea mai scumpa colectie privata licitata vreodata, iar profitul va fi donat unei fundatii care lupta impotriva SIDA, potrivit reprezentantilor casei de licitatii.

Dupa trei zile de licitatii la Grand Palais din Paris, colectia oferita de Christie's si Pierre Bergé & Associates a realizat un total de 373 milioane euro, in urma vanzarii a 95,5% din loturi, estimarile fiind de 300 de milioane de euro.

Licitatia secolului a stabilit recordul mondial pentru cea mai valoroasa colectie privata scoasa la lictatie, pentru cea mai scumpa colectie din Europa si multiple recorduri pentru arta modera si impresionista, arte decorative ale secolului XX, argint, sculpturi si opere de arta. Colectia, una dintre cele mai exceptionale si semnificative colectii de arta privata, a generat un interes fara precedent pentru colectionari din toata lumea si a depasit cu mult estimarile facute inaintea licitatiei.

"Arta s-a ridicat deasupra crizei financiare. In fiecare domeniu - pictura, opere de arta, argint sau arta decorativa - frumusetea, calitatea si provenienta de exceptie au asigurat succesul. Succesul vanzarii consacreaza gustul si pasiunea pentru arta a doi mari colectionari Yves Saint Laurent si Pierre Bergé",
a declarat François de Ricql?s, vicepresedinte al Christie's Franta.

Profitul obtinut in urma licitatiei va fi donat fundatiei Pierre Bergé - Yves Saint Laurent si unei noi fundatii care va fi infiintata pentru a a lupta impotriva SIDA.

Operele de arta speciale care fac parte din aceasta colectie extraordinarea si rara au captat atentia colectionarilor internationali cand au fost expuse de Christie's la Londra, New York, Bruxelles si Paris in ultimele patru luni. Expozitia deschisa publicului la Grand Palais, care a reprezentat o ocazie unica in viata de a vedea aceasta colectie, a fost vizitata de mai mult de 30.000 de persoane in trei zile (21-13 februarie) si peste 1.500 de persoane s-au aduat pentru fiecare licitatie, tinuta intr-o sala special construita, cea mai mare folosita vreodata de Christie's.

"Vanzarea colectiei pe care am construit-o in parteneriat cu Yves Saint Laurent a fost un adevarat triumf. Asteptarile mele au fost cu adevarat realizate. Multumesc Christie's pentru organizarea expozitiilor si a licitatiei si publicului care a venit in numar mare. Rezultatele vanzarii au depasit cele mai mari asteptari ale noastre si confirma poentialul pietei de arta din Paris. Rezultatele demonstreaza de asemenea ca, inclusiv in conditiile unui climat economic dificil, operele de arta de mare calitate isi pastreaza puterea si valoarea",
a declarat Pierre Berge.

Vedeta licitatiei a fost tabloul "Les coucous, tapis bleu et rose", pictat in 1911 de Henri Matisse, care s-a vandut pentru 36 milioane euro, desi era initial estimat la 12 milioane. In total, 16 opere de arta s-au vandut pentru mai mult de cinci milioane de euro si 61 de opere de arta pentru o suma mai mare de un milion de euro.

Alte opere de arta importante vandute au fost sculptura "Madame LR" a lui Constantin Brancusi, vanduta pentru 29,1 milioane euro (estimata la 15-20 milioane), un record mondial de pret pentru artist si trei picturi abstracte ale lui Piet Mondrain - "Composition avec bleu, rouge, jaune et noir" vanduta pentru 21,5 milioane euro (estimat la sapte milioane), "Composition avec grille 2" vanduta pentru 14,4 milioane euro (estimata la sapte milioane) si "Composition I" vanduta pentru sapte milioane (estimata la cinci milioane).

Sticluta de apa de toaleta "La Belle Haleiene - Eau de Voilette" creata de Marchel Duchamp, a depasit toate asteptarile, fiind vanduta pentru aproape noua milioane de euro, un pret de noua ori mai mare decat estimarea initiala.

Fotoliul "cu dragoni" creat de Eileen Gray a fost vandut pentru un pret record, de 21 de milioane de euro, in ciuda estimarilor initiale de doar trei milioane, stabilind un record de pret pentru artista si pentru colectia de arta decorativa din cadrul colectiei Yves Saint Laurent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.