Organizatiile profesionale ale jurnalistilor de la Chisinau cer ministrului de interne al Republicii Moldova, Gheorghe Papuc, sa investigheze de urgenta situatia privind descinderea politiei la postul local de televiziune AlbaSat din Nisporeni.

Directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca actiunile politiei constitue un abuz impotriva libertatii mass-media si a libertatii de expresie, ceea ce devine deosebit de grav in situatia in care Republica Moldova este in plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie.

"Incidentul este extrem de dezavantajos pentru situatia democratica din Republica Moldova", a spus Petru Macovei, citat de NewsIn.

Macovei a amintit ca in urma cu o saptamana oficiali din conducerea Ministerului de Interne au dat asigurari, in cadrul unei mese rotunde organizate la Ministerul Justitiei, ca nu vor mai avea loc niciun fel de abuzuri si intimidari la adresa mass-media. "Mi se pare revoltator sa vorbim in Republica Moldova despre oameni ai legii care actioneaza contrar legii", a spus directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei.

Nicolae Negru, din partea Centrului Independent de Jurnalism, a declarat ca incidentul de la Nisporeni nu este prima actiune a puterii de acest fel si ca in ultimul an s-au inregistrat multe cazuri de abuzuri ale puterii asupra mass-media. "Descinderea politiei este in mod clar legata de campania electorala si autoritatile incearca in felul acesta sa intimideze mass-media care este critica la adresa guvernarii", a declarat Nicolae Negru.

Directorul CIJ, Nadine Gogu, a declarat ca in viitorul apropiat va fi lansat un studiu al CIJ, care va contine un capitol separat in care vor fi contabilizate cazurile de abuz si presiuni asupra presei din Republica Moldova.

Un grup de politisti a descins miercuri dimineata la sediul postului de televiziune AlbaSat TV din Nisporeni si l-a retinut pe contabilul institutiei, insa fortele de ordine au refuzat sa prezinte mandatul in virtutea caruia au intreprins aceasta actiune.

In momentul in care directorul studioului AlbaSat din Nisporeni, Efim Bardan, le-a cerut politistilor sa-i prezinte mandatul de perchezitie sau de control, acestia au amenintat ca, daca li se refuza accesul in cladire, vor chema echipa trupelor speciale de care au venit insotiti, a declarat pentru NewsIn Valeriu Saharneanu, directorul holdingului Euronova Media Grup, din care face parte postul AlbaSat TV.
Politistii au patruns in spatiul studioului si au cerut acte contabile pentru control, dupa care l-au retinut pe contabil, a spus Saharneanu, care considera ca retinerea contabilului este ilegala si abuziva si, in consecinta, a apelat la serviciile unui avocat.

Saharneanu, care este si presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, spune ca aceasta descindere are legatura cu campania electorala pentru alegerile legislative din 5 aprilie, in plina desfasurare in Republica Moldova. Saharneanu sustine ca atat autoritatile locale, care fac parte din partide necomuniste, cat si populatia din raion nu sustin majoritatea comunista aflata la guvernare si a amintit in context ca, de pilda, liderul comunist Victor Stepaniuc nu a fost bine primit aici pentru a-si face propaganda.

Din acelasi holding cu Albasat TV face parte si postul de radio de opozitie Vocea Basarabiei, care de asemenea a reclamat controale fiscale abuzive din partea autoritatilor. In urma cu un an, Procuratura Generala a Republicii Moldova a initiat urmarirea penala impotriva postului de radio Vocea Basarabiei, pe motiv ca acesta adreseaza "chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale". Pe langa acuzatiile de frauda, Procuratura Generala mai acuza Vocea Basarabiei de faptul ca ar fi finantat de Guvernul Romaniei, iar in anul 2007 ar fi beneficiat de sustinere financiara, in valoare de un milion de dolari, din partea unui om de afaceri roman. Finantarea din strainatate a presei sau a partidelor politice din Republica Moldova este interzisa.

Startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din R. Moldova a fost dat la 4 februarie. Doar opt din cele 28 de formatiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actori reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a intra in viitorul Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.