Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat miercuri lichidarea grupurilor extremiste, care, in opinia sa, incearca sa exploateze criza economica din Rusia pentru a provoca instabilitate, transmite Reuters.

Cand vorbesc despre extremism, oficialii rusi se refera la grupurile rasiste si organizatiile politice si religioase radicale, relateaza NewsIn.

"Actiunile extremiste sunt deosebit de periculoase in conditiile actuale", a declarat Medvedev, citat de agentiile ruse de stiri. "In multe cazuri, ele sunt direct legate de tentativele de destabilizare (...) a societatii noastre", a adaugat Medvedev.

"Aveti dreptul sa cereti tribunalelor sa lichideze organizatiile publice si religioase care au astfel de legaturi si sa suspende activitatile acestora, potrivit unei decizii a Curtii", a declarat presedintele rus, citat de agentia Interfax.

El a precizat luna aceasta ca numarul atacurilor rasiste a crescut si ca exista o amenintare la adresa securitatii nationale in Rusia, a carei economie a fost grav afectata de criza economica mondiala si de scaderea pretului petrolului.

Totusi, sustinatorii drepturilor omului si unele grupuri de opozitie acuza Kremlinul ca foloseste noi legi, mai dure, impotriva extremismului, ca pretext pentru a inlatura formele legale de disidenta.

Potrivit grupului SOVA, cu sediul la Moscova, cel putin 96 de persoane au murit si peste 400 au fost ranite in atacuri rasiste anul trecut. Milioane de muncitori straini, majoritatea din fostele republici sovietice din Asia Centrala, au migrat spre Rusia in ultimii ani, pentru a lucra in distributie si constructii.

In ultimele sase luni, peste doua milioane de persoane din Rusia si-au pierdut locurile de munca, iar cel putin un milion isi vor pierde slujbele in 2009.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.