"Romania-Italia, scor 1 la 1", titreaza presa italiana marti, acordand spatii importante reuniunii dintre ministrul roman de externe Cristian Diaconescu si omologul sau italian, Franco Frattini, care a avut loc luni, la Roma, dar si declaratiilor ministrului justitiei, Catalin Predoiu.

"Ministrul de externe Cristian Diaconsecu a avut o 'misiune dificila' ieri seara (luni - n.red.), la Roma, o intalnire cu Franco Frattini, pentru a discuta relatia dificila dintre romani si italieni", afirma La Stampa, preluand o expresie folosita de presa romana inainte de reuniune.

Cotidianul, al treilea ca vanzari din Italia, pune accent pe declaratiile lui Predoiu, potrivit caruia "cadrul juridic bilateral dintre Italia si Romania este suficient, adecvat si in concordanta cu standardele europene" si "nu a existat nicio situatie in care o sentinta data de un tribunal italian sa nu fie recunoscuta in Romania".

La randul sau, cotidianul de dreapta Il Giornale afirma ca datele prezentate de Predoiu privind situatia romanilor din Italia "vorbesc de la sine" si "inspaimanta", relateaza NewsIn. In Italia se afla in prezent 2.700 de cetateni romani care se afla in inchisori, asteptand sa fie judecati sau condamnati definitiv. "Si nu numai atat", comenteaza Il Giornale. Aproximativ 40% dintre persoanele date in urmarire internationala de autoritatile romane se afla in Italia, a declarat, luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, precizand ca acestea sunt cautate pentru executarea unor mandate de arestare preventiva.

In ceea ce priveste intalnirea dintre Frattini si Diaconescu, ziarul se concentreaza pe cererea ministrului italian de externe ca romanii condamnati definitiv in Italia sa fie repatriati. Il Giornale aminteste si declaratiile presedintelui Senatului roman, Mircea Geoana, care a definit drept inacceptabila abordarea xenofoba si rasista fata de intreaga comunitate romana din Italia.

Corriere della Sera pune accent pe cererea sefului diplomatiei italiene ca autoritatile de la Roma sa fie informate in legatura cu romanii care au precedente penale si intentioneaza sa intre pe teritoriul Italiei. "Acesta este tipul de colaborare pe care Italia o cere autoritatilor romane", fara a incalca principiul liberei circulatii, relateaza cotidianul de mare tiraj, citandu-l pe Frattini.

Corriere della Sera aminteste ca Italia a cerut Romaniei sa trimita mai multi politisti specializati in "combaterea infractionalitatii urbane", potrivit NewsIn.

"Romania este o tara prietena, dar este nevoie de o mai mare colaborare si de mai multe garantii", isi incepe La Repubblica articolul dedicat acestei intalniri, precizand ca in centrul discutiilor dintre Frattini si Diaconescul s-au aflat "combaterea infractionalitatii si problema sigurantei".

"In timp ce cei doi ministri s-au intalnit la Bruxelles si apoi la Roma, Guvernul roman a dat publicitatii cifre", adauga cotidianul, prezentand declaratiile ministrului roman al justitiei, Catalin Predoiu.

Il Messaggero afirma ca Diaconescu garanteaza "colaborarea deplina" cu Italia si este in favoarea "tolerantei zero" fata de infractori, indiferent de nationalitatea lor, dar nu va lua "nicio masura care sa limiteze dreptul la libera circulatie" in Europa a cetatenilor romani.

"Romania sa mai trimita politisti in Italia. Aceasta este cererea ministrului de externe Franco Frattini catre Bucuresti, in cursul reuniunii cu omologul sau roman Cristian Diaconescu. Cei aproximativ 20 de de politisti de la Bucuresti, care au ajutat la arestarea celor doi romani acuzati de violul (din parcul - n.red.) Caffarella, nu sunt suficienti", potrivit cotidianului, care face referire la Alexandru Isztoika Loyos si Karol Racz, suspectati de agresarea sexuala a unei adolescente, la Roma.

Agentia de presa ASCA noteaza ca, "in spiritul colaborarii, ministrul de externe Franco Frattini i-a cerut colegului sau roman Cristian Diaconescu ca cetatenii romani cu precedente penale sa fie semnalati politiei italiene".

AGI relateaza din conferinta de presa a celor doi ministri, subliniind ca seful diplomatiei italiene a avertizat ca nu va exista toleranta fata de cei care comit infractiuni si a cerut Romaniei sa semnaleze "persoanele suspecte" care intra in Italia.

Inainte de reuniune, cotidianul online La Voce scria ca vizita lui Diaconescu la Roma va fi una neoficiala. "Nici site-ul oficial al Ministerului de Externe nu semnaleaza intalnirea, care nu va avea, cu siguranta, statutul intalnirii oficiale de peste doua zile (miercuri - n.red.) dintre seful diplomatiei italiene si omologul sau bulgar, care il va insoti pe presedintele acelei tari, Gheorghi Parvanov", afirma La Voce, amintind ca Diaconescu a acuzat recent "unii ministri din Guvernul Berlusconi de xenofobie".

Cotidianul afirma ca aceasta este prima intalnire dintre cei doi ministri de externe din ultimele sase luni, subliniind ca "relatiile institutionale dintre Roma si Bucuresti s-au racit putin" dupa aderarea Romaniei la UE.
"Italia si Romania au crezut, gresit poate, ca aderarea Bucurestiului la Uniunea Europeana va rezolva imediat toate problemele sociale grave ale acestei tari, probabil cea mai saraca din Uniunea Europeana.

A fost o greseala foarte grava, asa cum ar fi acum izolarea Romaniei si condamnarea intregii comunitati romanesti din Italia, in numele sigurantei italienilor. Diaconescu a venit la Roma cu intentia clara de a demonstra solidaritatea fata de romanii care locuiesc in capitala (Italiei - n.ed.), care au facut in ultimul timp obiectul unor atacuri rasiste rusinoase", comenteaza ziarul, precizand ca ambasada Romaniei in Italia a activat o linie telefonica gratuita antixenofobie.

Ministrul Cristian Diaconescu s-a deplasat luni seara in Italia, pentru a discuta cu omologul sau italian Franco Frattini despre relatiile bilaterale, despre mediul de afaceri romano-italian si despre problema emigrantilor romani din Italia. Misiunea lui Diaconescu a fost foarte dificila in contextul in care in ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si a presei din Italia, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.