Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit pentru 2 iunie termenul pana la care Guvernul Romaniei trebuie sa prezinte observatiile sale referitoare la cererea Asociatiei 21 Decembrie de condamnare a statului pentru nesolutionarea dosarului Mineriadelor din 1990.
In raspunsul primit de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, datat 9 februarie, Asociatia 21 Decembrie este anuntata ca i s-a cerut Guvernului Romaniei ca, pana la data de 2 iunie, sa trimita observatiile sale privind admisibilitatea cauzei.

Raspunsul Guvernului Roman, atentioneaza CEDO, trebuie sa se refere la chestiunile indicate de Curte.
Raspunsul primit, mai arata CEDO, va fi comunicat Asociatiei pentru a raspunde, apoi, in scris, in numele recurentilor.

CEDO mai informeaza ca in locul lui Corneliu Barsan, recuzat de Asociatia 21 Decembrie, Guvernul a desemnat pe Florin Streteanu ca judecator ad-hoc.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca Asociatia a trimis la CEDO o actiune comuna, pentru judecarea atat a nesolutionarii dosarelor Mineriadei, cat si a tergiversarii dosarului Revolutiei. “Se pare ca cineva de la CEDO, din partea Romaniei, are interese pentru a separa acele dosare, pentru ca noi le-am trimis in aceeasi actiune, iar acolo au fost prezentate ca fiind doua actiuni separate”, a spus Teodor Maries.

Pe de alta parte, potrivit avocatului Asociatiei 21 Decembrie, Antonie Popescu, Asociatia a mai facut la CEDO o alta actiune separata, in care contesta decizia CCR, prin care civilii nu mai pot fi judecati de instantele militare. Pentru aceasta actiune CEDO nu a stabilit inca un termen limita pana la care Guvernul Romaniei sa trimita observatiile, a declarat Antonie Popescu.

De asemenea, CEDO cere Romaniei sa prezinte, pe 26 februarie, observatiile facute de Agentul Guvernamental al Romaniei pentru CEDO privind plangerea Asociatiei 21 Decembrie de condamnare a statului roman pentru nesolutionarea dosarului Revolutiei.

Potrivit unui raspuns din decembrie al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Curtea Europeana a Drepturilor Omului a comunicat statului roman, pe 6 decembrie 2008, plangerea primita de la Asociatia 21 Decembrie si de la presedintele acesteia, Teodor Maries, impotriva Romaniei. La aceeasi data, sustinea MAE, a fost comunicata si plangerea formulata de Nicolae si Elena Vlase, cele doua cauze urmand sa fie analizate impreuna. Potrivit actiunii depuse la CEDO, Elena si Nicolae Vlase sunt parintii unui tanar ucis in 1989, in timpul manifestarilor anticomuniste de la Brasov, Nicolae N. Vlase.

Prin aceste actiuni se cere condamnarea statului roman pentru ca nu a rezolvat intr-un termen rezonabil dosarul Revolutiei. "In aprilie 2008, presedintele CEDO ne-a comunicat ca s-a decis judecarea cu prioritate a cererilor noastre privind dosarele Revolutiei si Mineriadei, dar deocamdata s-a stabilit un termen doar pentru primul dosar", a declarat atunci Teodor Maries.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.