Dupa ce a capatat si mai mult curaj, deoarece si-a castigat dreptul de a fi reales pe o perioda nelimitata, presedintele venezuelean Hugo Chavez doreste sa grabeasca procesul de “construire a socialismului adevarat”.

Presedintele le-a spus sustinatorilor lui entuziasmati ca victoria sa deciziva la referendumul prin care se cerea renuntarea la limitele de numar al mandatelor prezidentiale, a distrus barierele impuse unei revolutii socialiste permanente in Venezuela, unul dintre statele cele mai mari producatoare de petrol, potrivit Times Online.

Chavez se vrea presedinte cel putin inca 10 ani

Aclamatiile multimii din fata Palatului “Miraflores” din Caracas, care cerea ca Hugo Chavez sa nu plece a fost o certitudine pentru presedinte ca va candida si la alegerile din 2013 si dupa acestea. “Doar daca va dori Dumnezeu sau poporul altceva, soldatul nu va candida”, a declarat Chavez.

Acesta a mai afirmat ca trebuie sa stea la putere macar pana in 2019 pentru a finaliza revolutia bolivariana, un proces prin care statul preia controlul asupra bogatiilor vaste de petrol, prin expropierea proprietarilor particulari de terenuri si a firmelor si prin instituirea unui program de reforme sociale. Cand a fost ales in 1998, Chavez a sugerat cu mai multe ocazii ca va detine puterea pana in 2049, cand va avea 95 de ani.

Acest plan este agreat de majoritatea sustinatorilor lui infocati. Ei sunt de parere ca Hugo Chavez a schimbat Venezuela de la cer la pamant. Cand presedintele a castigat referendumul duminica, in intreaga tara a avut loc o mare sarbatoare.

Analistii considera ca victoria lui Chavez va fi un nou imbold pentru continuarea proiectului socialist pe care acesta il are. Dintre cei 70% de venezueleni prezenti la vot, 54.4% au votat “da” la referendum, in timp ce 45.6% au ales cealalata varianta. Acest fapt a “intarit sentimentul de putere si invulnerabilitate a lui Chavez”, a spus sociologul Luis Vicente Leon. Acesta a adaugat ca este de asteptat ca liderul venezuelean sa actioneze radical foarte rapid si sa atace sectorul privat, prin incercari multiple de a-l controla si de a-l nationaliza.

Liderii din opozitie sunt si mai speriati si cred ca un astfel de presedinte charismatic si populist, care deja controleaza instantele judecatoresti, va deveni un dictator si nu va mai putea fi oprit in a-si mari puterea.

'Sarbatoare' in Venezuela: Se implinesc 10 ani de cand Chavez a preluat puterea

Alti analisti au acuzat opozitia ca nu a fost unita si ca a fost prea slabita. Politilogul Oscar Rayes, care avertizase opozitia, a spus ca aceasta trebuia neaparat sa construiasca o platforma creativa si detaliata pentru a-i tine piept lui Chavez. Pentru venezueli, doar sa spui simplu “Sa plece Chavez!” nu este suficient.

Oricum, momentan Chavez se confrunta cu probleme economice grave. Scaderea pretului petrolului a dus compania statului producatoarte de petrol, PDVSA, in criza, cu 5000 de muncitori ramasi fara salarii, fapt care ar putea sa puna in primejdie proiectele sociale care l-au ajutat sa-si mentina sprijinul pentru populatia saraca a Venezuelei.

“Strategia lui a fost sa parieze pe preturi ridicate ale petrolului si acest lucru nu ami functioneaza acum”, a zis Jose Guerra, economist si fostul director al Bancii Centrale, care este un critic inversunat al Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.