O fosta directoare a MI5 a acuzat Guvernul ca submineaza libertatile civile prin exploatarea temerilor de terorism, avertizand ca incalcarea dreptului la viata privata "face jocul" teroristilor, relateaza Reuters.

Stella Rimington a declarat pentru ziarul spaniol La Vanguardia ca impunerea unui numar mare de restrictii poate duce la un "stat politienesc". "Ar fi mai bine ca Guvernul sa recunoasca faptul ca exista riscuri, in loc sa sperie oamenii pentru a putea adopta legi care restrang libertatile civile", a spus ea. "Exact acesta este unul dintre obiectivele terorismului: sa traim speriati si intr-un stat politienesc", a subliniat Rimington, potrivit NewsIn.

Fosta directoare a MI5, Rimington, in varsta de 73 de ani, a criticat si abordarea Statelor Unite in razboiul impotriva terorismului. "Statele Unite au mers prea departe in ceea ce priveste Guantanamo si torturile. MI5 nu face acest lucru. Cu atat mai mult cu cat (Washingtonul - n.red.) a obtinut efectul opus: exista din ce in ce mai multi teroristi sinucigasi, care au justificari mai puternice", a afirmat ea.Rimington a admis ca serviciile britanice de securitate "nu sunt sfinte", dar a subliniat ca nu ucid oameni.

Prima femeie director general al MI5, Stella Rimington a condus serviciul britanic de informatii timp de patru ani, din 1992 pana in 1996. Dupa ce s-a retras, ea a criticat in repetate randuri masurile de securitate si antiterorism ale Guvernului, in special cele care restrang libertatile civile. Anul trecut, ea a calificat drept excesiva incercarea de a extinde perioada de detentie a suspectilor de terorism, fara a fi pusi sub acuzare, la 42 de zile. Ea a criticat si planurile de a introduce carti de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.