E. Mark Felt a dezmintit intotdeauna ca ar fi fost "Deep Throat" (gatlej adanc). "Nu am fost eu", declara intr-un interviu publicat in 1974. A fost un secret pe care l-a pastrat 30 de ani, timp in care a detinut probabil cheia celui mai mare mister din istoria jurnalismului. 30 de ani s-a intrebat daca, provocand demisia presedintelui Richard Nixon, si-a tradat tara dezvaluind informatii confidentiale sau este un erou pentru ca a scos la lumina un adevar important.

In sfarsit, s-a aflat cine a fost sursa celor doi reporteri de la "Washington Post", care au investigat scandalul telefoanelor ascultate ce a dus la demisia lui Richard Nixon. Este un fost director adjunct al FBI, informatie confirmata de Bob Woodward si Carl Bernstein. Cum s-a ajuns la aceasta dezvaluire? Marti, revista "Vanity Fair" a relatat ca Mark Felt ar fi recunoscut ca a fost sursa celor doi ziaristi de la "Washington Post", care au dat de itele scandalului. Felt, astazi in varsta de 91 de ani, a declarat revistei: "Eu sunt Deep Throat". Pseudonimul cu care a intrat in istorie a fost inspirat de un film pornografic, celebru la vremea respectiva.

De fiecare data cand Bob Woodward avea nevoie sa se intalneasca cu Deep Throat ca sa verifice sau sa afle noi informatii, punea un steag intr-un ghiveci, intr-un anume loc de la fereastra sa, semn ca cei doi urmau sa se intalneasca in secret intr-o parcare, in miez de noapte.

Identitate secreta

Identitatea sa a fost tinut secreta timp de decenii, fiind aparata de cei doi ziaristi. "Am spus dintotdeauna ca atat timp cat sursa noastra - cunoscuta sub numele de Deep Throat - va trai, nu-i vom dezvalui adevarata identitate", declarase initial Carl Bernstein. Dupa interviul din "Vanity Fair", intr-un articol aparut pe pagina de internet a ziarului "Washington Post", Bob Woodward, Carl Bernstein si fostul lor sef, Benjamin Bradlee, au recunoscut ca Mark Felt fusese informatorul misterios care i-a tinut in permanenta la curent cu dedesubturile anchetei, ajutandu-i astfel la propriile investigatii.

Watergate

Scandalul Watergate, denumit astfel dupa hotelul din Washington cu acelasi nume, a fost declansat de spargerea unuia din sediile Comitetului national al Partidului Democrat, in 1972. Cele cinci persoane arestate patrunsesera acolo ca sa repare dispozitivele de ascultare puse cu doua saptamani inainte si ca sa fotografieze o serie de documente secrete. Investigatiile oficiale au scos la lumina ca intr-unul din carnetele de insemnari al unuia din cei cinci - oamenii republicanilor - aparea numele unei persoane din anturajul presedintelui Nixon.

Bob Woodward si Carl Bernstein au fost primii ziaristi care au facut publica o legatura intre spargere si Casa Alba. Deep Throat este informatorul care le spusese ca presedintele Nixon ordonase interceptari ilegale la sediul Partidului Democrat, in timpul campaniei electorale.

Demisia sa rasunatoare, in august 1974, nu a fost numai un moment inedit in istoria presedintiei americane, dar ea a provocat, indirect, adoptarea ulterioara a unor masuri drastice privind finantarea partidelor si transparenta activitatii persoanelor din administratie, precum si adoptarea unor amendamente la legea privind accesul la informatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.