Ministrul leton al agriculturii si-a anuntat ieri demisia din cauza protestelor agricultorilor fata de veniturile in scadere. Germania, Marea Britanie si Grecia sunt, la randul lor, afectate de framantari sociale, pe masura ce populatia incepe sa resimta tot mai acut efectele crizei economice, relateaza Reuters.

"Maine ii voi prezenta demisia mea premierului. L-am informat deja in timpul unei sedinte de guvern, aceasta este decizia mea", a declarat ministrul postului national de televiziune LTV.

Decizia ministrului leton al agriculturii de a demisiona a intervenit dupa ce fermierii au protestat in fata cladirii ministerului sau si au blocat una dintre principalele artere, pentru a cere mai multe ajutoare care sa compenseze scaderea veniturilor, potrivit NewsIn. Guvernul micului stat baltic a fost afectat de conflicte intre cele patru partide din coalitie, de nemultumiri legate de criza financiara si acuzatii de coruptie. Miercuri, Guvernul se va confrunta cu o motiune de neincredere in Parlament.

Economia letona se afla pe o panta descendenta, anul trecut aceasta tara necesitand un imprumut de 7,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii.

In Germania, grevele a mii de angajati din sectorul public care cer salarii mai mari au paralizat transporturile in zece orase din Bavaria. Scolile si spitalele au fost si ele afectate de greva in nordul Germaniei, potrivit sindicatului din sectorul serviciilor, Verdi. Institutiile locale si scolile au fost afectate de greve si in estul tarii, potrivit aceluiasi sindicat, care a anuntat ca duce negocieri pentru o crestere salariala de 8% pentru circa 700.000 de angajati ai sectorului public. Sindicatul a anuntat ca membrii sai vor vota daca este nevoie de greve mai ample, in cazul in care autoritatile nu vin cu o oferta salariala la negocierile programate pentru jumatatea lunii la Potsdam.

In Marea Britanie, sindicatele au cerut Guvernului sa inaspreasca legea privind accesul fortei de munca straine in tara, populatia temandu-se ca isi pierde locurile de munca in favoarea strainilor. Sute de muncitori de la rafinaria petroliera Lindsey din estul Angliei, detinuta de compania franceza Total, au incetat din nou lucrul, in cadrul unui protest care dureaza de saptamana trecuta. Ei sunt nemultumiti ca au fost adusi muncitori italieni si portughezi pentru a lua parte la construirea unei noi unitati a rafinariei, a treia ca dimensiuni din Marea Britanie, dupa ce Total a acordat un contract unei companii italiene. La alte companii energetice din tara, muncitorii au protestat in semn de solidaritate cu cei de la Lindsey.

In Grecia, fermierii au avut ciocniri la inceputul acestei saptamani cu politia, la Pireu, Atena, dupa mai multe zile de proteste la nivel national, care au dus la blocarea drumurilor si granitelor. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari veniti din Creta luni, pentru a cere subventii guvernamentale in valoare de 100 de milioane de euro. Ei spun ca pachetul guvernamental de ajutor de 500 de milioane de euro, care a pus capat protestelor nationale de saptamana trecuta, nu li se aplica si lor. Agricultorii au fost acord sa se intoarca acasa, dupa discutiile cu oficiali de la Ministerul Agriculturii, cu conditia ca fortele de ordine sa se retraga din port. "Aceasta nu inseamna ca lupta noastra se incheie aici. Vrem tratament egal cu ceilalti fermieri din Grecia", a spus unul dintre reprezentantii lor, Giorgos Goniotakis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.