Luis Samacumbi si fratele sau mai mare au fost rapiti, obligati sa ia parte la conflictele armate din timpul razboiului civil din Angola si au fost la un pas de a se omori unul pe celalalt.

Dureroasa lor experienta este doar una din multele povesti "de groaza" ale copiilor-soldati parti­cipanti la razboaiele civile care impanzesc Africa.

In 1987, Luis, pe atunci in varsta de 14 ani, a fost rapit si inrolat in cadrul unei armate care lupta in razboiul civil din Angola. Patru ani mai tarziu, adolescentul, acum conducatorul unei unitati militare cu 150 de oameni in subordine si 10 tancuri, a fost implicat intr-o mare batalie. Inamicul i-a nimicit regimentul. Luis a supravietuit, insa, adapostindu-se in tancul lui, fara apa sau mancare, vreme de 15 zile. I-a luat mai mult de 10 ani sa afle ca rachetele care i-au distrus unitatea fusesera lansate chiar de catre fratele sau mai mare. Acesta fusese la randul lui rapit si fortat sa lupte de partea cealalta a baricadei.

Luna trecuta, Thomas Lubanga, fost conducator militar al Republicii Democrate Congo, a devenit prima persoana judecata de Curtea Internationala Penala si acuzat de inrolarea fortata a minorilor, precum si de obligarea acestora sa comita ingrozitoare crime de razboi. Cu toate acestea, copiii-soldati inca exista.

Potrivit unui raport de anul trecut al Drepturilor Omului, acestia activeaza in 86 de tari, luptand in 17 conflicte armate. Nu se stie cu exactitate cati sunt, dar cu siguranta numarul lor se ridica la sute de mii. Indeosebi in Africa, copiii sunt folositi in conflictele armate de generatii intregi. Numarul ridicat al populatiei sub 15 ani, precum si faptul ca nu multi au acces la educatie, usureaza operatiunea de recrutare a acestora: nestiutori cum sunt, se lasa usor atrasi in capcana atunci cand li se ofera o uniforma militara, o arma si cateva saptamani de antrenament. Dar de cele mai multe ori, copiilor-soldati nu li se ofera o alta alternativa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.