Presedintele american Barack Obama a inceput deja de cateva luni dialogul cu Iranul si Siria la un nivel inalt, dar cu multa discretie, prin intermediul expertilor din echipa sa de tranzitie, potrivit organizatiilor care au supervizat aceste contacte, comenteaza NewsIn.

Oficial, deschiderea lui Obama fata de Teheran si Damasc a fost limitata, de la sosirea sa la Casa Alba: el s-a declarat dispus ca "intinda mana" Iranului, daca aceasta tara face concesii, in timp ce secretarul de stat Hillary Clinton avertiza ca partea israeliano-siriana a procesului de pace din Orientul Mijlociu nu este cea prioritara.

Insa neoficial, fara ca macar sa astepte sa se instaleze la Casa Alba, Obama a folosit din plin ceea ce expertii numesc "a doua cale" pentru a aborda cele doua oi negre ale Statelor Unite din Orientul Mijlociu. Experti in proliferare nucleara au avut contacte "la nivel foarte inalt" in ultimele luni cu liderii iranieni, a declarat pentru AFP Jeffrey Boutwell, directorul pentru America al grupului Pugwash, organizatie internationala de cercetare care a obtinut Premiul Nobel pentru Pace in 1995.

Fostul secretar al apararii William Perry, care a facut parte din echipa de campanie a lui Obama, a participat la aceste intalniri consacrate "unei game vaste de probleme care divizeaza Iranul si Occidentul: nu doar programul nucelar, ci si procesul de pace din Orientul Mijlociu sau problemele legate de Golf", a declarat Boutwell.

Seful Pugwash a refuzat sa precizeze identitatea celorlalti participanti la aceste reuniuni, multumindu-se sa precizeze ca este vorba despre "personalitati de rang foarte inalt, atat din mediul politic iranian, cat si din Statele Unite". "Oameni care au acces la cei mai importanti lideri din tara lor", a rezumat el.
Potrivit blogului "The Cable" al revistei specializate Foreign Policy, reprezentantul permanent al Iranului pe langa Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, ar figura printre participantii la "Dialogurile Pugwash".

Washingtonul si Teheranul nu mai intretin relatii diplomatice de aproape 30 de ani si au pozitii conflictuale in dosarul nuclear iranian, despre care Statele Unite afirma ca are scopuri militare, lucru pe care Iranul il neaga.

In paralel, un grup de experti coordonati de United States Institute of Peace (USIP), din care facea parte Ellen Laipson, fost consilier la Casa Alba in timpul lui Bill Clinton si membra a echipei de tranzitie a lui Obama, a anuntat joi ca a fost primit timp de mai bine de doua ore de presedintele sirian Bashar al-Assad.

"A spus avem 70% interese comune potentiale si 30% diferite" in regiune, a declarat Bruce Jentleson, fost consilier pentru dezarmare al fostului vicepresedinte Al Gore, intr-o conferinta de presa a USIP, centru de cercetare finantat de Congres. "A spus: haideti sa lucram la cei 70%, pana cand rezolvam restul de 30%".

Presedintele sirian declarase el insusi luni ca dialogul "a inceput deja de cateva saptamani in mod serios". "Personalitati apropiate administratiei au fost trimise pentru a discuta cu Siria", a precizat el.
Statele Unite acuza Siria ca sustine organizatii "teroriste" precum Hezbollah si Hamas, ca dexstabilizeaza Libanul si permite unor elemente inarmate sa treaca de pe teritoriul sau pe cel irakian.

Duminica, liderul sirian i-a spus unui congresmen american in vizita la Damasc ca Siria doreste un dialog constructiv cu Statele Unite, dupa ani de tensiuni. Assad a subliniat importanta unui "dialog constructiv intre Siria si Statele Unite, bazat pe respect reciproc si interese comune". El a facut declaratia in cursul intalnirii cu Adam Smith, primul congresmen american care se duce in Siria de la preluarea functiei de catre Obama.

Assad a mai spus ca Siria respinge orice conditii pentru o apropiere de Statele Unite. Dupa ce a preluat functia, Obama a declarat ca Siria trebuie sa fie luata in calcul in eforturile americane de stabilizare a Orientului Mijlociu, dar prima deplasare a trimisului sau in regiune nu a inclus o etapa la Damasc.

Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a impus sanctiuni impotriva Siriei in 2004, mai ales din cauza sustinerii acordate de Damasc Hamasului si Hezbollahului, si le-a extins anul trecut. Statele Unite si-au retras ambasadorul de la Damasc dupa asasinarea in 2005 a fostului premier libanez Rafic Hariri si au acuzat Siria ca permite infiltrarea militantilor islamisti in Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.