In timp ce epidemia se raspandeste rapid in toata tara, Robert Mugabe, presedintele Zimbabwe, incearca sa musamalizeze gravitatea acestei probleme, care "inghite natiunea". Impactul a fost insa dezvaluit, anunta The Independent.

Robert Mugabe este acuzat ca cenzureaza emiterea de estimari si statistici despre victimele facute pana acum de holera, limitand in acelasi timp accesul la cererea imensa de certificate de deces.

Oficiali din ministerul sanatatii au anuntat insa The Independent ca peste 3.000 de oameni au murit din cauza acestei epidemii numai in ultimile saptamani, numar de 10 ori mai mare decat cel raportat de oficiali. "Insa si aceasta cifra este mult mai mica, pentru ca in ultimul timp oamenii nu-si mai pot inregistra rudele decedate", au declarat sursele din ministerul sanatatii.

In ciuda acestor incercari de musamalizare a gravitatii situatiei, marturie la suferinta a mii de oameni din Zimbabwe stau mormintele victimelor. "Cand vezi un numar atat de mare stand la rand in alte tari, stii ca ei se duc la cinema sau la un meci de fotbal, aici insa stam la rand sa intram in cimitire pentru a -i ingropa pe ei dragi", a declarat pentru The Independent, Munyaradzi Mudzingwa, care traieste in apropiere de Harare, orasul de unde se crede ca a pornit epidemia. Cand si-a ingropat fratele de 27 de ani, acesta a numarat cel putin 40 de familii care asteptau sa-si ingroape apropiatii: "Este trist in ce mizerie ne-a bagat Mugabe", a declarat acesta.

In mai toate suburbiile nu mai este apa de 13 luni. Singurele surse, construite cu ajutorul agentiilor de ajutorare, au atras atata lume, zi si noapte, incat a facut imposibil accesul. Rezidentii au fost nevoiti sa-si sape propriile sonde, care au fost insa contaminate cu tot felul de bacterii, si chiar holera.

Prevenirea raspandirii acestei epidemii ar putea fi relativ simpla, prin administrare de antibiotice si ingrijiri pentru rehidratare. Dar sistemul de canalizare este la pamant, mai multe spitale au fost inchise, iar doctorii si asistentele sunt din ce in ce mai putini. Cadrele medicale, cu al caror salariu mizer nu poate fi cumparata decat paine, au incercat saptamana trecuta sa protesteze, insa au fost impiedicati sa se manifeste. Alte clinici inca deschise nu au acces la apa potabila si curata sau sapun, cerandu-le pacientilor sa-si procure singuri.

Disperati sa aiba parte de ingrijiri medicale, sute de zimbabweni se refugiaza in Africa de Sud. Oficialii de la granita, din orasul Musina, spun ca spitalele lor locale au tratat peste 150 de pacienti de holera pana acum. "Izbucnirea este un semn clar ca oamenii din Zimbabwe sun victimile lispei de vointa politica a liderilor", este de parere purtatorul sef de cuvant al guvernului Africii de Sud, Themba Maseko.

"Holera nu este sub control si acest lucru nu se va schimba in viitorul apropiat. De acum ne apropiem de cele mai grave scenarii, cu 60.000 de bolnavi", a comentat purtatorul de cuvant al OMS, Fadela Chaib.

Tragedia provocata de holera este adancita de criza economica din Zimbabwe. Moneda nationala s-a prabusit si nu mai are nici o valoare. Astfel ca, absolut orice se vinde si se cumpara in dolari americani, si nu in moneda locala, insa la preturi exorbitante pentru salariile de nimic din Zimbabwe. Localnicii sunt disperati ca nu dispun de dolari americani, fiind inca platiti in moneda locala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.