Curtea Suprema de Justitie a Ucrainei a decis repetarea celui de-al doilea tur al prezidentialelor, confirmand astfel acuzele de frauda electorala si de manipulare aduse de opozitie. Data noului tur de scrutin a fost fixata pentru 26 decembrie.

Liderul opozitiei, Victor Iuscenko, a salutat decizia magistratilor. Sustinut de zeci de mii de sustinatori, ce continua sa ocupe Piata Independentei din capitala ucraineana, el a cerut atat demiterea premierului Ianukovici, cat si schimbarea componentei actualei Comisii Electorale.
Intr-o declaratie data publicitatii dupa anuntarea verdictului Curtii Supreme de Justitie, Viktor Ianukovici i-a criticat pe judecatori.
Apoi arhicontroversatul politician promoscovit si-a anuntat participarea la noul scrutin.
Presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, care s-a opus organizarii unui nou tur, nu a reactionat pana ieri la decizia Curtii Supreme, salutata de altfel de Statele Unite si de Uniunea Europeana, si nici Rusia nu a dat vreo declaratie oficiala.

Cu toata aceasta victorie importanta a taberei portocalii, situatia ramane tensionata, in buna parte si ca urmare a faptului ca Parlamentul de la Kiev nu a reusit sa adopte schimbarile in legea electorala propuse de opozitie. Mai mult, Rada Suprema a votat suspendarea lucrarilor timp de zece zile, astfel incat legislativul se va intalni din nou in plen abia pe 14 decembrie, pentru a stabili conditiile desfasurarii celui de-al treilea tur de scrutin. Comunistii, socialistii si celelalte factiuni proguvernamentale din Rada au promis initial sa sprijine amendamentele opozitiei, dar au dorit, in schimb, votul opozitiei in favoarea unei schimbari constitutionale ce ar fi transferat Parlamentului o parte din puterile prezidentiale - "troc" respins, in final, de suporterii lui Iuscenko.

Pentru astazi, presedintia ucraineana a anuntat o noua masa rotunda cu participarea unor mediatori europeni si rusi in scopul facilitarii negocierilor dintre opozitie si putere. Criza continua sa preocupe atat UE, care a anuntat ca va trimite intre 500 si 800 de observatori la scrutinul din 26 decembrie, cat si Consiliul Ministerial al OSCE, care se va desfasura pe 6 si 7 decembrie la Sofia si unde secretarul de stat american, Colin Powell, va discuta cu sefii diplomatiilor europene, dar si cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, monitorizarea noului tur prezidential, precum si acuzatiile Rusiei privind asanumitele ingerinte ale Occidentului in zona.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.