Lupte intense continuau sa se inregistreze miercuri dimineata intre militantii palestinieni si militarii israelieni in orasul Gaza, in timp ce aviatia bombarda sudul Fasiei Gaza, unde aproape 1.000 de palestiniei au murit de la declansarea ofensivei israeliene, la 27 decembrie, relateaza AFP.

Pe de alta parte, trei rachete au cazut miercuri in nordul Israelului, in apropierea frontierei cu Libanul, a spus un purtator de cuvant al politiei israeliene, citat de NewsIn.

In a 19-a zi a ofensivei israeliene, martorii oculari au observat o diminuare a intensitatii loviturilor aeriene in Gaza si in nordul teritoriului, comparativ cu noptile precedente. Un palestinian a fost ucis si alti 20 au fost raniti in urma unui atac care a distrus o casa intr-un cartier din Gaza, potrivit medicilor si martorilor oculari.

"Tancurile trag asupra militantilor palestinieni, care riposteaza cu obuze. Se inregistreaza tiruri de mitraliera de ambele parti", a declarat un corespondent AFP, descriind situatia din Gaza si din nord. Niciun bilant al acestor lupte nu este disponibil deocamdata.

Marti, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat Israelul ca incearca sa "anihileze" populatia din Fasia Gaza, controlata de gruparea islamista Hamas. "Agresiunea se intensifica de la zi la zi", a spus, la Ramallah, liderul Fatah.

Cel putin 70 de palestinieni au murit marti in Fasia Gaza, bilantul ajungand la 975 de morti si mai mult de 4.400 de raniti incepand de la 27 decembrie. De cealalta parte, zece militari si trei civili israelieni au fost ucisi.

Seara, aviatia a lansat raiduri in nordul si sudul teritoriului, iar opt palestinieni au fost ucisi, printre care si trei copii care se jucau, potrivit surselor medicale. In paralel, fortele speciale israeliene au avansat pe mai multe sute de metri, dupa lupte intense duse in cartiere din orasul Gaza.

In sud, bombardamente aeriene violente impotriva Rafah, la frontiera cu Egiptul, au facut ca sute de localnici sa caute refugiu, potrivit ONG-ului Care. Bombardamentele au continuat noaptea.

Ministrul israelian al apararii Ehud Barak a declarat ca ofensiva si-a atins "majoritatea" obiectivelor, "insa probabil nu toate". Armata israeliana a declarat ca loviturile aeriene au vizat circa 100 de tinte marti, mai ales 55 de tuneluri folosite pentru traficul de arme intre Egipt si Fasia Gaza.

Circa 20 de rachete si obuze de mortiera au fost lansate marti de militanti palestinieni asupra Israelului, de trei ori mai putine ca la inceputul ofensivei. Nu s-au inregistrat victime. "Am inregistrat numeroase succese impotriva regimului, infrastructurii si aripii militare a Hamas, insa misiunea nu s-a incheiat", a spus seful Statului Major, Gabi Ashkenazi, insistand asupra caracterului "complicat" al luptelor.

Un responsabil israelian de rang inalt a declarat pentru site-ul Ynet ca premierul israelian Ehud Olmert a "definit doua obiective: sa se puna capat tirurilor Hamas si activitatilor teroriste, precum si anihilarea posibilitatilor de reinarmare a gruparii". "Cat timp aceste doua obiective nu sunt indeplinite, nu vom ceda presiunilor exercitate" pentru a se pune capat ofensivei, a spus el. "Nu incercam sa obtinem o iesire din aceasta criza, ci un succes. Cum a spus Olmert, ne trebuie o strategie care sa ne aduca succcesul, oricat va dura", a subliniat el.

Pe plan diplomatic, Cairo inca asteapta ca Hamas sa isi respecte angajamentele fata de un acord de incetare a focului. Numarul doi al biroului politic al Hamas, Moussa Abou Marzouk, a declarat ca exista "o sansa" ca gruparea sa accepte planul, daca sunt facute modificari. Un emisar israelian, Amos Gilad, urmeaza sa se deplaseze joi la Cairo pentru a discuta despre acest plan.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU si-a exprimat sustinerea fata de secretarul general Ban Ki-moon inainte de deplasarea sa in Orientul Mijlociu, unde incearca sa obtina incheierea conflictului din Fasia Gaza, prin aplicarea rezolutiei 1860 ce prevede "incetare imediata a focului", dar care nu este respectata.

La Washington, secretarul de stat, Hillary Clinton, a dat asigurari ca administratia Barack Obama va face "toate eforturile posibile" pentru a se ajunge la un acord de pace intre Israel si palestinieni.

Olmert l-a delegat pe ministrul pentru afaceri sociale, Yitzhak Herzog, cu coordonarea asistentei umanitare internationale in Fasia Gaza, unde circa 1,5 milioane de locuitori traiesc sub blocada, dependenti de ajutor strain.

Un milion de palestinieni traiesc fara electricitate, 750.000 nu au apa curenta si spitalele functioneaza in baza generatoarelor de urgenta, potrivit ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.