Senatori republicani si democrati si-au exprimat indoielile cu privire la Fundatia Clinton, in timpul audierii in Comisia de externe a Senatului a fostei Prime Doamne Hillary Clinton, pentru confirmarea nominalizarii sale la conducerea Departamentului de Stat, relateaza Reuters.

Potrivit asteptarilor, nominalizarea lui Clinton in functia de secretar de stat va fi confirmata, dar atat senatori republicani, cat si democrati, si-au exprimat indoiala fata de activitatile de strangere de fonduri ale sotului sau, fostul presedinte Bill Clinton, pentru fundatia sa caritabila. "Centrul problemei este faptul ca guverne si entitati straine ar putea percepe Fundatia Clinton drept o metoda de a castiga favoruri din partea secretarului de stat", a avertizat senatorul republican de Indiana Richard Lugar, care a cerut mai multa transparenta din partea organizatiei.

Presedintele democrat al comisiei, senatorul de Massachusetts John Kerry, a fost de acord ca exista in continuare semne de intrebare privind activitatile de strangere de fonduri ale fostului sef al statului.

El a dat insa asigurari ca fosta Prima Doamna va contribui la schimbarea opiniei fata de Statele Unite pe plan extern. "Prezenta sa peste hotare va trimite un semnal puternic, imediat, ca America s-a intors", a declarat Kerry in deschiderea sedintei. "Ea va prelua conducerea (Departamentului de Stat - n.red.) in conditiile in care cunoaste multi sefi de stat", a adaugat el.

Hillary Clinton, audiata marti in Senat pentru confirmarea numirii sale la conducerea Departamentului de Stat, a declarat ca prefera o abordare pragmatica a diplomatiei. Ea a promis sa foloseasca "puterea inteligenta" in locul abordarii ideologice de care a fost acuzata administratia actuala. "Trebuie sa folosim ceea ce este numit putere inteligenta, toate instrumentele aflate la dispozitia noastra. Cu puterea inteligenta, diplomatia va fi avangarda politicii externe", a spus ea in Comisia de externe a Senatului.

In primele sale comentarii privind abordarea administratiei Obame fata de problemele de politica externa, Clinton a declarat ca Statele Unite trebuie sa raspunda cererilor Israelului privind securitatea, dar si aspiratiilor politice si economice "legitime" ale palestinienilor.

Ea a afirmat si ca Washingtonul trebuie sa determine Iranul sa puna capat programului sau nuclear militar si sa convinga Teheranul si Damascul sa "renunte la comportamentul lor periculos si sa devina actori constructivi in regiune".

De asemenea, fosta Prima Doamna a dat asigurari ca noua administratie americana vrea sa aiba "relatii de cooperare cu Rusia", dar ca va apara, in acelasi timp, principiile si legile americane si internationale.

Ea a subliniat si ca imbunatatirea relatiilor chinezo-americane nu trebuie sa fie rezultatul unui efort "in sens unic", ci depinde de atitudinea Beijingului.

Obama i-a surprins pe multi atunci cand a nominalizat-o pe Hillary Clinton, fosta sa rivala din cursa pentru investitura democrata, in functia de secretar de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.