Libertatea politica a inregistrat un declin in 2008, pentru al treilea an consecutiv, Rusia si Grecia ocupand pozitii inferioare celor din 2007, din cauza incidentelor politice, in timp ce Irakul si Malaysia au urcat in clasament datorita pluralismului, potrivit Freedom House.

Rusia, criticata pentru alegerile care nu au fost "nici libere, nici corecte", se afla in fruntea curentului negativ, afirma Freedom House, in raportul sau anual, citat de NewsIn.

Pozitia Greciei a fost afectata de revoltele din luna decembrie, dar si de "incapacitatea" guvernului de a le controla, potrivit raportului prezentat intr-o conferinta de presa organizata la Taipei.

La polul opus, Irakul, confruntat cu ani de conflicte, a inregistrat unele progrese datorita ameliorarii securitatii si a unei mai ample implicari politice a sunnitilor. Malaysia a primit si ea o nota mai buna, in urma rezultatelor inregistrate de opozitie la alegerile nationale.

Freedom House a prezentat raportul la Taipei, deoarece considera Taiwanul o regiune libera din Asia, unde vrea sa aiba un impact, potrivit organizatorilor conferintei.

Cele 89 de state sau regiuni "libere" ale lumii le-au depasit ca numar pe cele calificate ca "nefiind libere" (42), insa drepturile politice si libertatile civile au avut de suferit in general, pentru ca guvernele au incercat sa copieze revolutii antiautoritariste dupa modelul revolutiilor de diverse culori, potrivit Freedom House.

"Desi regresele inregistrate in anul 2008 nu au fost substantiale in majoritatea tarilor, acestea au fost numeroase si au afectat majoritatea regiunilor", se arata in raport, care a citat 34 de regrese si 14 progrese.

Finlanda este pe primul loc pe lista celor 193 de tari si regiuni evaluate, iar Coreea de Nord se afla pe ultima pozitie, la fel ca anul trecut.

Si China ocupa o pozitie joasa pe lista pentru ca, in loc sa imbunatateasca situatia drepturilor omului si democratia in perspectiva Jocurilor Olimpice, a organizat un "spectacol totalitar", potrivit raportului asupra anului 2008.

Criza financiara globala ameninta libertatile politice si civile in zone "fara institutii democratice" si "supape de securitate" care sa reduca riscul aparitiei conflictelor, a avertizat Christopher Walker, directorul pentru cercetari al Freedom House. "Criza financiara se va intensifica in timp", a spus el, la Taipei. "Anul 2009 va fi chiar o provocare in acest sens", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.