Mai multe tari europene private de gaz rusesc au luat masuri de restrictionare a consumului si substituire a gazului cu alti combustibili pentru a-si asigura aprovizionarea pentru cat mai mult timp posibil, pana la solutionarea crizei ruso-ucrainene, relateaza AFP.

Pentru ca sistarea livrarilor de gaz prin Ucraina intervine in plina iarna, autoritatile din tarile afectate au acordat prioritate nevoilor consumatorilor casnici, relateaza NewsIn. Guvernele afirma ca pot garanta aprovizionarea acestora timp de mai multe saptamani si chiar luni, de la caz la caz.

  • FRANTA: Gazul rusesc reprezinta 16% din gazul consumat in Franta. Premierul François Fillon va prezida miercuri o reuniune consacrata aprovizionarii cu gaz, la care este asteptat in special presedintele GDF-Suez Gérard Mestrallet. Marti seara, livrarile de gaz rusesc catre Franta scazusera cu 70%. Primul furnizor de gaze ale Frantei este Norvegia, care ii livreaza peste 30% din nevoi, Olanda furnizandu-i circa 19% si Algeria 16%.

  • GERMANIA: Germania are in continuare acces la gazul rusesc, prin intermediul conductei care trece prin Belarus. Autoritatile au anuntat ca tara dispune de rezerve importante.

  • ITALIA: Ministrul italian pentru dezvoltare economica, Claudio Scajola, vorbea marti despre "un nivel foarte ridicat al stocurilor", dar a anuntat ca au fost luate masurile necesare "pentru a spori la maxim livrarile de la alti furnizori, precum Libia, Algeria, Norvegia, Marea Britanie si Olanda".

  • UNGARIA: Mare consumatoare de gaz (14,2 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Agentiei Europene pentru Energie), Budapesta a limitat consumul intreprinderilor. Rezervele sale se ridica la 3,5 miliarde de metri cubi.

  • BULGARIA: Dependenta in proportie de 92% de gazul rusesc, Bulgaria a limitat consumul intreprinderilor. Bulgaria isi poate asigura 25-30% din nevoi timp de 110 zile cu rezervele din depozitul de la Ciren, potrivit Bulgargaz. Viata cotidiana a populatiei a fost afectata, multe scoli si firme ramanand inchise miercuri.

  • AUSTRIA: Aprovizionarea cu gaz a locuintelor si intreprinderilor este asigurata pentru trei luni, potrivit ministrului economiei Reinhold Mitterlehner, care a respins ideea unui decret de limitare a consumului, avansata de presa miercuri dimineata. Austria are rezerve de 1,7 miliarde de metri cubi de gaze. Mai multe centrale pe gaz au trecut pe pacura.

  • CEHIA: Praga a luat masuri pentru a primi gaz norvegian, in locul celui rusesc, a anuntat operatorul RWE Transgas.

  • SERBIA: Serbia si-a orientat productia locala de un milion de metri cubi de gaz spre "consumatori prioritari", potrivit directorului Srbijagas, Dusan Baiatovici. Guvernul a ordonat ca termocentralele urbane sa treaca pe pacura.

  • CROATIA: Un oficial ministerial a anuntat ca Croatia isi poate asigura din mijloace proprii furnizarea de gaz pentru locuinte, spitale, scoli si alte institutii publice timp de trei saptamani.

  • GRECIA: Aprovizionarea locuintelor este asigurata, dar consumatorii industriali ar putea fi afectati de o reducere a aprovizionarii cu gaz incepand de duminica, daca Rusia nu reia intre timp livrarile, a anuntat compania nationala Public Gaz Corporation.

  • POLONIA: Guvernul liberal polonez a adoptat marti o decizie care ii permite sa limiteze aprovizionarea consumului industrial, in caz de agravare a situatiei. Pentru moment insa, situatia este mai degraba stabila, gratie importurilor prin intermediul Belarusului.

  • BOSNIA: Total dependenta de importurile de gaz rusesc, Bosnia a instituit restrictii. La Sarajevo, sistemul de incalzire centrala foloseste de marti combustibili alternativi, precum pacura. Totusi, o treime din populatie a petrecut noaptea de marti spre miercuri in frig.

  • ROMANIA: Autoritatile romane au dat asigurari ca pot rezista sase luni fara a importa gaz rusesc, rezervele ridicandu-se la 2,2 miliarde de metri cubi. Romania a decis totusi reducerea consumului de gaz cu 4,8 milioane de metri cubi pe zi, folosind pacura si carbune.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.