Repornirea reactoarelor nucleare, folosirea in comun a rezervelor de gaze, organizarea unui summit de urgenta UE-Rusia-Ucraina si trimiterea de observatori UE in Ucraina - sunt doar cateva dintre reactiile ale UE care par sa se contureze in urma accenturaii crizei gazelor, scrie EUobserver.

Comisia Europeana si presedintia ceha a UE nu si-au dat inca seama cum va evolua actuala situatie a gazelor, in ciuda convorbirilor telefonice la nivel inalt dintre presedintele CE Jose Barroso, premierul ceh, premierul bulgar si liderii ucraineni si rusi, relateaza NewsIn.

"Nimeni nu stie exact care este miza sau natura acestui conflict", a declarat un diplomat ceh pentru EUobserver. "Acest lucru are o influeta foarte proasta asupra reputatiei Rusiei si Ucrainei", a mai spus sursa citata.

Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a declarat ca ia in considerare organizarea unui summit de urgenta tripartit UE-Rusia-Ucraina ca masura extrema, in cazul in care situatia nu se va imbunatati in viitorul apropiat. De asemenea, Topolanek a avertizat miercuri ca, daca livrarile de gaz rusesc catre Europa "nu sunt restabilite pana maine (joi - n.r.), va exista o interventie mai ferma a UE".

In conditiile in care Moscova si Kievul se acuza reciproc pentru actuala situatie, Comisia Europeana a propus miercuri sa trimita observatori in Ucraina, pentru a masura volumul de gaz care tranziteaza efectiv intre cele doua tari.

De asemenea, Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea joi o reuniune extraordinara, in contextul disputei dintre Rusia si Ucraina privind sistarea furnizarii cu gaze, la care vor participa si presedintii companiilor Gazprom si Naftogaz.

Intre timp, si expertii statelor membre UE se vor intalni vineri la Bruxelles in cadrului "Grupului de coordonare pentru gas" (Gas Coordination Group) pentru a discuta posibile masuri de solidarizare cu cele mai grav afectate state.

"Exista rezerve in anumite state membre care ar putea fi folosite, exista gaz care ar putea fi transportat si ar putea exista o trecere pe combustibili alternativi", a declarat Ferran Tarradellas Espuny, purtator de cuvant al comisarului pentru energie.

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a lansat si ideea de a reporni unul dintre cele doua reactoare dezafectate ale centralei nucleare de la Kozlodui, in acord cu articolul 36 privind securitatea energetica din tratatul de aderare al tarii.

La randul sau, Lituania ia in considerare prelungirea vietii reactorului II al centralei nucleare de la Ignalina sau grabirea accesarii unor fonduri de 1,5 miliarde de euro pentru a construi legaturi energetice cu Suedia si Polonia.

Pe termen lung, presedintia ceha a UE planuieste sa faca presiuni pentru instalarea unor noi statii de monitorizare la granita Rusiei cu Ucraina si a Ucrainei cu UE, pentru a creste transparenta livrarii gazelor. In plus, UE ar putea propune livrarea gazului rusesc prin Ucraina printr-un nou consortiu cu supervizare UE sau negocierea unui tratat de tranzit cu vecinii sai.

Tranzitul de gaz dintre Rusia si Ucraina este gestionat momentan de compania cu sediul in Elvetia RosUkrEnergo, despre care se spune ca este detinuta de Gazprom si de oligarhul ucrainean Dmitri Firtas. Compania cumpara gaz de la Gazprom si il vinde catre Naftogaz, dar detaliile contractelor si ale profiturilor sunt secrete, iar unii analisti banuiesc ca aceasta companie este cea care a cauzat actuala criza.

"Exista zvonuri ca aceasta companie nu face prea multe pentru a-si pastra finantele curate si are bani seriosi pentru a cumpara influenta politica", a declarat pentru EUobserver expertul de la European Council on Foreign RelationsAndrew Wilson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.