Saleh a criticat slabele progrese obtinute in cresterea exporturilor petroliere, in pofida celor opt miliarde de dolari injectati in acest sector in ultimii trei ani, relateaza NewsIn.
"Se inregistreaza tentatice rautacioase si periculoase de transformare a problemelor economice si politice de la Bagdad pe anumite subiecte intr-un conflict arabo-kurd", a spus vicepremierul.
"Exista opozitie in cadrul guvernului asupra modului de gestionare a diverselor subiecte politice si economice, ca problema Kirkuk, a zonelor disputate, dar si a legii pentru petrol si gaz", a explicat membrul grupului politic Alianta kurda.
Cele trei provincii kurde irakiene - Erbil, Dohuk si Souleimaniyah - ca si Kirkuk nu vor participa la alegerile provinciale vor avea loc in celelalte 14 provincii ale tarii la 31 ianuarie.
Bogata in petrol, provincia Kirkuk, care are 900.000 de locuitori, are o populatie divera - arabi, kurzi si turcomani - dar kurzii au cerut ca ea sa fie atasata la regiunea lor autonoma, din nordul tarii, ceea ce Bagdadul refuza.
In plus, votarea unei legi legate de petrol a fost amanata de catre Parlament de mai multe ori, din cauza opozitiei indarjite dintre factiunile siite, sunnite si kurde pe tema banilor obtinuti din petrol.
"Am investit opt miliarde de dolari in sectorul petrolier in ultimii trei ani, iar exporturile de petrol se situeaza in continuare in jurul a 1,8 milioane de barili pe zi, in loc de trei milioane", a spus Saleh.
Inainte de invazia americana din martie 2003, exporturile erau de aproape trei milioane de barili pe zi, iar in anii '80, Irakul, membru fondator al Organizatiei tarilor exportatoare de petrol, OPEC, exporta 3,4 milioane de barili pe zi.
Saleh nu a spus ce crede ca s-a intamplat cu banii investiti in petrol, dar Irakul se afla sistematic in trioul din fruntea clasamentului anchetelor internationale pentru coruptie. Irakul are rezerve estimate la 115 miliarde de barili, pe locul trei dupa Arabia Saudita si Iranul.
Insa, din cauza unei lipse de investitii, tara nu produce decat ,18 milioane de barili pe zi, dintre care 1,6 milioane sunt exportati, potrivit OPEP.
Ministrul irakian al petrolului a lansat un plan pentru triplarea exporturilor, la sase milioane de barili pe zi, pana in 2018.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro