Insurgentii au preluat controlul asupra centrului orasului irakian Ramadi, ieri dupa-amiaza, in urma a 24 de ore de lupte sangeroase cu fortele americane. Violente si in capitala. Cel putin 13 persoane si-au pierdut viata si alte 60 au fost ranite, intr-un atentat cu masina-capcana care a vizat, luni seara, sectia de urgente a unui spital din Bagdad, se arata intr-un bilant dat publicitatii de surse medicale, citat de Rompres. Explozia a distrus numeroase vehicule. Fatada spitalului a fost avariata. Intr-un alt atac cu masina-capcana, comis la un post de control al Garzii Nationale, situat la nord de Kirkuk, doi irakieni au murit; numerosi altii au fost raniti. La Baaquba, mai multe posturi de politie au fost atacate, in incidente fiind raniti 14 irakieni, dintre care noua membri ai politiei si Garzii Nationale si patru dintre agresori. La Fallujah, trupele americane pregatesc asediul orasului.

La un kilometru de centru

Trupele americane se aflau, marti dimineata, la mai putin de un kilometru de centrul orasului Fallujah, a anuntat un ofiter superior american.

"Ofensiva se desfasoara de la nord spre sud. Fortele americane s-au confruntat initial cu rezistenta rebelilor, dar, in prezent, aceasta a disparut aproape in totalitate. Trupele se afla la mai putin de un kilometru de centrul orasului", a declarat ofiterul.

Bombardamentele asupra orasului sunnit rebel au continuat si marti dimineata, sute de puscasi marini americani avansand spre cartierele nordice din Fallujah.

Confruntari violente continuau sa aiba loc in cartierul nord-vestic Jolan, considerat un fief al rebelilor.

Patru batalioane americane au patruns in Fallujah, luni seara, avansand circa un kilometru spre interiorul orasului, pe un front de cinci kilometri lungime.

Operatiunea Phantom Fury a debutat luni, in jurul orei locale 18.00 (17.00 ora Romaniei), la scurt timp de la intrarea in vigoare a interdictiilor de circulatie in Fallujah.

Partidul Islamic (sunnit) a amenintat ca se va retrage din Guvernul irakian in cazul continuarii ofensivei militare. "Cerem Guvernului sa suspende ofensiva impotriva orasului Fallujah, sa revina la masa tratativelor si sa opteze pentru solutionarea pasnica a crizei, in loc sa recurga la forta", a precizat Iyad Samarrai.

"Am solicitat, marti, o reuniune cu premierul Iyad Allaui pentru a-i impartasi pozitia noastra si, dupa aceasta intalnire, vom hotari daca ramanem la guvernare sau ne retragem", a adaugat el. "Ceea ce se intampla reprezinta o exterminare a populatiei, pentru ca asaltul de la Fallujah nu aduce atingere doar miscarii de rezistenta, ci afecteaza si femeile si copiii care au preferat sa ramana acolo pentru ca nu au unde sa se duca", a precizat purtatorul de cuvant al instantei religioase sunnite.

Ministrul american al apararii Donald Rumsfeld a recunoscut, luni, posibilitatea ca seful islamist iordanian Abu Mussab Al-Zarkawi sa nu se afle la Fallujah.

"Nu am idee" daca el se gaseste acolo, a declarat Rumsfeld, in timpul unei conferinte de presa, la Washington, raspunzand unui jurnalist care l-a intrebat daca ofensiva lansata contra acestui oras ar permite capturarea lui Zarkawi.

Generalul Richard Myers, seful Statului Major interarme, a declarat, al randul sau, ca "patru straini" au fost capturati duminica.

"Talibani" la Fallujah

Ambasadorul irakian la Natiunile Unite, Samir Shakir Mahmood Sumaidai, i-a comparat pe rebelii de la Fallujah cu talibanii afgani si a criticat declaratiile secretarului general al ONU, Kofi Annan, potrivit carora ofensiva asupra bastionului sunnit ar putea compromite procesul electoral din Irak. O actiune militara la Fallujah este necesara pentru protejarea populatiei civile si combaterea teroristilor, a declarat Sumaidai, la finalul unei intrevederi cu secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Totul a pornit de la Bush. Presedintele american a luat decizia asaltului asupra orasului Fallujah, la mai putin de o saptamana dupa realegerea la Casa Alba. El a aprobat, in cadrul reuniunii de vineri a Consiliului National pentru Securitate, declansarea ofensivei de catre trupele americane si irakiene. Dupa cum sustine George W. Bush, cucerirea orasului Fallujah, considerat un obstacol din calea defasurarii alegerilor din Irak, ar deschide calea retragerii celor 140.000 de soldati americani stationati in aceasta tara. "Un succes la Fallujah va da o lovitura teroristilor irakieni, va contribui la indepartarea spectrului violentei din Irak si la pacificarea tarii", a apreciat seful Pentagonului, Donald Rumsfeld.

ONU nu impartaseste optimismul Casei Albe

Optimismul manifestat de administratia de la Washington nu este impartasit de Natiunile Unite si de Uniunea Europeana. Se stie ca Bush vrea sa-si refaca relatiile cu forul european, dupa diferendele generate pe fondul invadarii Irakului.

Inaltul reprezentant pentru Politica Externa al UE, Javier Solana, a apreciat, luni, la Haga, ca situatia securitatii din Irak nu este de natura sa garanteze derularea alegerilor din aceasta tara in ianuarie 2005, conform calendarului stabilit.

Casa Alba si-a exprimat dezacordul fata de punctul de vedere al oficialului european: "Saptamana trecuta, responsabili ai ONU au facut referire la eforturile deja depuse pentru alcatuirea listelor de alegatori si desemnarea functionarilor electorali si pentru constituirea sectiilor de votare".

Pe de alta parte, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a subliniat, intr-o scrisoare adresata resposabililor americani, britanici si irakieni, ca un asalt asupra orasului Fallujah ar putea compromite desfasurarea alegerilor in Irak.

Reactii la "Furia Fantomei"

Armata Islamica din Irak le-a cerut combatantilor sa atace mai multe obiective majore din tara, in reactie la ofensiva militara asupra orasului Fallujah, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Internet al gruparii. Operatiunea americana, denumita "Phantom Fury" (Furia Fantomei), declansata luni seara, continua si ieri, in orasul sunnit. In comunicat, Armata Islamica din Irak cere mobilizarea generala a combatantilor sai si atacarea a circa 20 de obiective, inclusiv a noului sediu al Ministerului de Interne si a cladirii Ministerului Petrolului.

Pe lista obiectivelor vizate de grupare mai figureaza sediul Presedintiei, al Ministerului de Finante, al Departamentului pentru Combaterea Terorismului, bazele militare al-Bakr si Al-Taji, aeroportul al-Muthanna, Ambasadele si marile hoteluri.

Un alt comunicat al aceleiasi miscari, publicat luni, afirma: "Inamicul doreste sa ne divizeze. Inamicul este slab si ingrozit. Este arogant. Atacati-l cu toata fermitatea. Umiliti-l si faceti-l sa simta gustul unei morti amare".

Secretarul american de Stat, Colin Powell, le-a prezentat omologilor sai din Polonia, Egipt, Iordania, Turcia si Arabia Saudita, motivele declansarii ofensivei militare de la Fallujah si i-a asigurat ca "se vor depune eforturi in vederea limitarii pierderilor civile". Polonia si Italia fac parte din coalitia internationala desfasurata pe teritoriul irakian sub conducerea Statelor Unite. Turcia, Iordania si Arabia Saudita sunt tari vecine cu Irakul. Egiptul va gazdui o conferinta internationala referitoare la Irak la sfarsitul acestei luni.

"Executivul irakian a depus toate eforturile pentru a gasi solutii politice, pentru a identifica parteneri de discutie, pentru a se debarasa de insurgenti si a restabili controlul guvernamental in regiune, iar operatiunile militare au reprezentat ultima solutie", le-a spus Powell interlocutorilor sai. Seful diplomatiei americane si-a declarat intentia de a contacta si alte tari aliate preocupate de situatia din Irak, fara a nominaliza aceste state. Ulterior, Departamentul de Stat a precizat ca o discutie referitoare la Fallujah a avut loc intre Colin Powell si ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

Bani de la Uniunea Europeana

Bush a salutat, vineri, adoptarea de catre UE a unui plan de ajutor destinat Irakului, care include un sprijin financiar in valoare de 30 de milioane de euro pentru organizarea alegerilor.

Cu toate acestea, divergentele intre statele europene care sustin America, in criza Irakului, respectiv Marea Britanie, Italia, Polonia - si opozantele, in frunte cu Franta si Germania, raman evidente.

George W. Bush se va intalni, vineri, la Casa Alba, cu premierul britanic, Tony Blair, cel mai important aliat al sau in problema irakiana, si, de fapt, in orice problema. Acesta a decis, chiar inaintea alegerilor din SUA, transferarea unor trupe britanice de elita in apropiere de Bagdad, in zona controlata de militarii americani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.