China ofera, paradoxal, o publicitate sporita la nivel mondial lui Dalai Lama si luptei sale pentru apararea drepturilor tibetanilor, prin protestele virulente exprimate de fiecare data cand un lider strain se intalneste cu liderul tibetan, comenteaza AFP.

Mai mult decat vedetele de la Hollywood, prieteni ai liderul spiritual tibetan, si militantii pentru drepturile omului, regimul chinez devine cel mai bun agent de relatii publice al lui Dalai Lama, in varsta de 73 de ani, care s-a declarat dispus "sa arunce manusa".

Potrivit NewsIn, de la jumatatea lunii noiembrie, intalnirile lui Dalai Lama cu oficiali din Europa au acaparat o mare parte din atentia diplomatiei chineze, in timp ce Beijingul trimite in tarile occidentale emisari insarcinati cu explicarea politicii Chinei cu privire la chestiunea tibetana.

Aceste intalniri au fost dezbatute in toate conferintele de presa saptamanale ale Minsterului chinez de Externe, prin avertismente, apoi proteste dure. Declaratiile zgomotoase ale Beijingului sfarsesc prin furnizarea unei puternice cutii de rezonanta pentru activitatile lui Dalai Lama, al carui traseu este urmarit pretutindeni, desi el explica la inceputul lunii noiembrie, la Tokyo, ca lupta sa a "esuat" si ca se gandeste la o retragere partiala din viata publica. Ceea ce este evident este ca nicio tara nu este insa dispusa sa plece la lupta pentru Tibet.

Dupa recentul turneu in Europa al celui pe care propaganda chineza l-a numit "lupul cu cap de om", Beijingul l-a convocat pe ambasadorul Frantei in China, pentru a transmite un "protest vehement" in urma intalnirii lui Dalai Lama cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, la Gdansk, apoi cu ambasadorul Poloniei, dupa intalnirea cu presedintele polonez Lech Kaczynski. China a protestat si pe linga Cehia.

"Este o chestiune de rutina, oriunde ma duc am o binecuvantare speciala din partea autoritatilor chineze", a declarat, ironic, liderul spiritual al tibetanilor, in Polonia. "Actionand astfel, liderii de la Beijing contribuie la o mai mare vizibilitate a dosarului Tibet", a declarat Claude Levenson, specialist in chestiunea tibetana. Luareatul Premiului Nobel pentru pace, Dalai Lama, i-a spus la un moment dat a spus ca liderii chinezi au facut din el cel mai popular Dalai Lama.

Ambasadorul Frantei a incercat sa explice presei chineze ca protestele virulente ale Beijingului au ajutat, poate, la acordarea unei mai mari atentii lui Dalai Lama. "Intelegeti, daca facem din acest lucru o mare problema, nu se acorda atunci mai multa importanta politica chestiunii?", i-a raspuns saptamana trecuta Herve Ladsous unui jurnalist chinez care l-a intrebat cum ar fi daca "presedintele Hu Jintao s-ar intalni cu separatistii din Corsica". "Concret, oare acest lucru nu-i ofera lui Dalai Lama un rol politic mai important, pe care nu il are in realitate?", a intrebat el.

La Dharamsala, in nordul Indiei, unde liderul spiritual isi are birourile, secretarul sau particular izbucneste in ras cand este intrebat daca, pana la urma, China nu este oare cea mai buna agentie de publicitate pentru Dalai Lama.

"Bineinteles, cu cat protesteaza mai mult, cu atat chestiunea este si mai prezenta in spatiul public", a declarat Tenzin Taklha, si, prin urmare, Dalai Lama are "o vizibilitate mai mare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.