Mii de rusi s-au adunat duminica la Vladivostok, in estul Rusiei, pentru a protesta fata de o decizie a Guvernului de a mari taxele vamale la masinile straine, relateaza NewsIn

In jur de 3.000 de persoane s-au adunat in centrul orasului, in timp ce soferii claxonau in semn de solidaritate.

In acelasi timp, peste 3.000 de persoane manifestau la aeroportul din oras, protest de o amploare neasteptata care a determinat autoritatile ce gestioneaza aeroportul sa faca apel la politie pentru a mentine ordinea.

Manifestantii protestau fata de un decret semnat miercuri de premierul Vladimir Putin de a mari temporar taxele vamale la masinile importate, pentru a ajuta producatorii rusi de masini.

Circa 200.000 de persoane lucreaza in importul, vanzarea si intretinerea masinilor straine in regiunea Vladivostok si vor fi afectate de scaderea cererii, a declarat unul dintre organizatorii protestului, Anastasia Zagoruiko. "Mii de persoane si-ar putea pierde locurile de munca sau afacerile, in aceasta perioada de criza financiara mondiala", a explicat ea.

Una dintre pancartele folosite la manifestatie i se adresa direct lui Putin, intrebandu-l: "Domnule Putin, de ce va deplasati cu Mercedes si nu cu Volga? Nu sunteti patriot?". Volga este o masina ruseasca larg utilizata in timpul URSS, dar care si-a pierdut intre timp stralucirea.

Alti manifestanti aparau dreptul automobilistilor rusi de a cumpara masini japoneze, cu volanul pe dreapta, practica intalnita la Vladivostok, oras-port mult mai aproape de Tokyo decat de Moscou.

Initiativele pentru apararea drepturilor automobilistilor atrag frecvent mii de simpatizanti in Rusia, in timp ce acelea pentru democratie organizate de opozitia liberala sunt mai putin frecventate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.