Erik Bengoche a venit in Statele Unite cu ganduri mari, dispus sa lucreze din greu ca muncitor sau bucatar intr-un fast food, insa, din cauza crizei economice, imigrantul din Honduras nu mai are decat o dorinta: aceea de a se intoarce in tara sa, noteaza NewsIn.
Asemenea lui Bengoche, multi imigranti din Statele Unite care au salarii mici au fost loviti din plin de criza financiara si se pregatesc sa se intoarca in tarile lor de origine.
Erik, in varsta de 25 de ani, reusea inainte sa trimita o mica suma de bani familiei sale din Honduras. Inca de anul trecut insa, ofertele de lucru au devenit din ce in ce mai putine. Fara nimic de facut, tanarul sta pe jos intr-o parcare din Miami sperand ca cineva va avea nevoie de el. "Nu am mai platit chiria de trei luni. Uneori, nu mananc", marturiseste Bengoche. "Vreau sa ma intorc acasa", adauga el.
In luna octombrie, un studiu al isntitutului de cercetare Pew Hispanic Center arata ca numarul imigrantilor fara acte este in scadere in Statele Unite, dupa ce a crescut puternic timp de mai multi ani. Potrivit studiului, in prezent sunt 11,9 milioane de imigranti, fata de 12,4 milioane, anul trecut.
Patrulele din desertul de la frontiera dintre Mexic si Statele Unite sau in largul Floridei constata, de asemenea, sosirea unui numar mai mic de imigranti si, desi numarul expulzarilor a crescut, sunt totusi multi care se intorc de bunavoie in tarile lor.
Un studiu anterior al Pew Researcher Center arata ca imigrantii sunt foarte vulnerabili in fata turbulentelor economice din Statele Unite, in conditiile in care majoritatea dintre acestia vin din America Latina, mai putin afectata de criza economica.
"Totul se invarte in jurul economiei. Din cauza crizei, sunt mai putine locuri de munca si sa locuiesti aici presupune mai putine avantaje decat cu cateva luni in urma", declara sub acoperirea anonimatului un diplomat brazilian care supravegheaza intoarcerea in tara a compatriotilor sai aflati ilegal in SUA.
Primii care vor sa se intoarce in tarile lor sunt cei care locuiesc in Statele Unite de doi pana la cinci ani, "care nu vorbesc engleza fluent" si "nu sunt legati de nimic", explica diplomatul. In Florida, imigrantii clandestini alimentau nevoia de mana de lucru din constructii, un sector foarte dinamic, dar unul dintre primele afectate de criza creditelor ipotecare. Alti imigranti, care lucreaza in hoteluri si restaurante, au fost afectati de reducerea activitatilor turistice.
Erik Bengoche spune ca a devenit si mai greu sa-si gaseasca un loc de munca pentru ca tot mai multe companii ii cer acte. Permisul de conducere, folosit pe post de act de identitate in Statele Unite atunci cand nu exista un alt document, este din ce in ce mai greu de obtinut de catre imigrantii ilegali, in special din cauza luptei impotriva terorismului. Aparatorii drepturilor imigrantilor subliniaza ca aceste restrictii nu fac decat sa ingreuneze situatia celor ca Erik.
Familiile imigrantilor ramase in tarile de origine sunt afectate indirect de criza, pentru ca de multe ori depind de banii trimisi de rudele din strainatate pentru a supravietui. Potrivit unei anchete recente a Bancii Interamericane pentru Dezvoltare (BID), trei milioane de imigranti latino-americani au incetat sa mai trimita bani familiilor lor in ultimii doi ani. Unii reusesc sa trimita in continuare, dar luand din economiile lor, explica Robert Meins, specialist la BID, potrivit caruia imigrantii "sunt persoane care se adapteaza si rezista foarte bine".
Totusi, unii cred ca nu merita efortul. De Craciun, Erik Bengoche se va intoarce definitiv in Hondurs, dupa doi ani in loc de cinci, cat prevazuse initial ca va ramane in Statele Unite. "Mi-am pierdut timpul", considera el. "Credeam ca va fi mai mult de lucru", adauga Bengoche.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro