"Taoiseach (premierul irlandez - n.red.) va discuta punctul de vedere irlandez cu colegii europeni azi si maine", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului irlandez, refuzand sa faca alte comentarii.
Garantiile continute in proiectul ce va fi prezentat de presedintele francez Nicolas Sarkozy se vor adresa si dorintei alegatorilor irlandezi de a mentine traditionala neutralitate militara a tarii, mai scrie cotidianul de la Dublin.
Proiectul, despre care anunta si postul public de televiziune irlandez RTE, va prevedea explicit ca Irlanda trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona inainte de sfarsitul mandatului actualei Comisii Europene, in 31 octombrie 2009, ceea ce va permite ca acordul sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului.
Respingerea de catre Irlanda a tratatului redactat pornind de la Constitutia europeana esuata, a provocat o criza institutionala in Uniunea Europeana. Tratatul era destinat sa simplifice procesul de luare a deciziilor in Europa extinsa la 27 de membre.
Marti, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a declarat in favoarea mentinerii cate unui comisar european pentru fiecare tara membra UE, daca aceasta masura ar permite obtinerea ratificarii Tratatului de la Lisabona de catre Irlanda. "Cred ca nu va fi o problema daca va numara Comisia 27 de membri sau mai mult", a declarat Barroso marti, prezentand presei problemele care vor figura pe agenda summitului european de joi si vineri de la Bruxelles. "Se poate supravietui cu mai putini" comisari decat state membre, cum prevede Tratatul de la Lisabona, dar daca o tara membra "spune ca nu accepta sa ratifice" textul pentru "a nu pierde posibilitatea" de a avea "propriul" comisar, trebuie sa dam curs cererii sale pentru ca tratatul sa fie aprobat, a spus Barroso. El a adaugat ca mai multe studii demonstreaza ca actuala Comisie, care numara 27 de comisari, adica unul pentru fiecare tara, lucreaza in mod "eficient".
Tratatul de la Lisabona prevede reducerea numarului de comisari incepand cu 2014 la "doua treimi" din numarul statelor membre, insa permite, pe de alta parte, tarilor UE sa mentina actualul sistem - cate un comisar pentru fiecare stat membru - daca aceasta decizie este luata in unanimitate. Unul dintre motivele respingerii Tratatului de catre irlandezi, la referendumul din iunie, a fost chiar pierderea comisarului propriu la Bruxelles.
Pe de alta parte, joi, inainte de a pleca spre summitul de la Bruxelles, presedintele roman Traian Basescu a declarat ca Romania nu renunta la comisarul sau.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro
-
Câți bani au confiscat anchetatorii de la Bogdan Peşchir, finanţatorul...
Sursa: wall-street.ro