Cu numai cinci zile ina intea referendumului in care francezii se vor pronunta asupra Constitutiei europene, sondajele indica o victorie a scepticilor cu 54 la suta. Dupa un "tour de France" concretizat intr-un reportaj, ziarul britanic "The Independent" a identificat unul dintre principalele motive care-i determina pe atat de multi francezi sa respinga tratatul pentru o Uniune Europeana extinsa: teama de romanii care muncesc pe mai nimic. "Este o constitutie impotriva drepturilor muncitorilor... scrisa de bosi pentru bosi, care isi vor putea muta afacerile in tari in care se plateste prost, ca Romania, sau vor putea aduce in Franta muncitori romani pe care ii vor plati cu salarii romanesti", este citat David, de 36 de ani, angajat al Renault.

Marea lui ingrijorare este ca nu va putea "concura" cu un roman care este obisnuit sa castige 50 de euro pe saptamana. In Franta, venitul minim este acum de peste 250 de euro pe saptamana. Francezii resimt deja puternic efectele globalizarii economiei. In timp ce marile companii fac planuri mari de viitor, muncitorii lor castiga tot mai putin, iar locul lor de munca este tot mai nesigur. Renault si Peugeot-Citroen se numara printre marile succese economice ale Frantei. Renault are de gand ca in urmatorii 10 ani sa devina una dintre companiile care vor domina piata automobilelor.

Angajatii lor se plang insa ca au ajuns sa lucreze cu contracte pe termen determinat pe salarii minime, desi odata aveau venituri de aristocrati si erau lipsiti de grija zilei de maine. Loganul asamblat de Renault in Romania este considerat de muncitorii francezi un experiment pentru "exportul" afacerilor intr-un mediu ieftin. Reporterul britanic ii pune in vedere interlocutorului sau ca termenii Constitutiei europene, comert liber si competitie, au radacinile in tratatele europene anterioare. Numai ca polonezii, cehii, slovacii si romanii cu venituri mici sunt noutati pentru UE, este raspunsul muncitorului francez.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.