Organizatorul atentatelor din 11 septembrie 2001 si cei patru coacuzati l-au informat pe judecatorul militar de la Guantanamo ca vor sa marturiseasca si ca pledeaza vinovat, relateaza NewsIN

Judecatorul a spus ca ii va chestiona pe cei cinci, pentru a se asigura ca aceasta este intr-adevar dorinta lor.

Judecatorul Stephen Henley a citit declaratia imediat dupa deschiderea audierii preliminare pentru pregatirea procesului lui Khaled Cheikh Mohammed si a celor patru coacuzati, la care asistau pentru prima data rude ale victimelor atentatelor.

"Acuzatii au decis sa-si retraga toate recursurile si sa marturiseasca", a spus Henley. "Nu vrem sa pierdem timpul", a spus principalul acuzat.

Inchisi la baza de la Guantanamo, Mohammed si cei patru coacuzati vor trebui sa raspunda pentru acuzatia de crime de razboi si risca pedeapsa cu moartea.

Cinci rude ale unor persoane ucise la 11 septembrie asista la audierile preliminare complexe ce se vor desfasura timp de o saptamana.

Potrivit Pentagonului, Mohammed este cel care a propus conceptul atentatelor lui Obama ben Laden, inca din 1996. Dupa ce a primit aprobarea liderului al-Qaida, el ar fi supervizat operatiunea, antrenand piratii aerului in Afganistan si Pakistan.

Cei patru coacuzati sunt suspectati ca au antrenat piratii aerului sau ca i-au sustinut in diverse moduri si au participat la organizarea atentatelor.

Pana acum, rudelor victimelor de la 11 septembrie nu li s-a permis sa asiste la un proces la Guantanamo.
Pentagonul practic a tras la sorti pentru a-i alege pe cei cinci membri ai familiilor victimelor, din peste 100, care vor putea asista la proces.

Rudele s-au aflat in spatele unui geam din plexiglas, in spatele salii de audieri, izolati de acuzati, de aparare, acuzare si judecatorii militari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.