Presedintele american ales Barack Obama a recunoscut dreptul unei tari atacate de a se apara, dar nu a mers pana la a recunoaste dreptul Indiei de a-i urmari in Pakistan pe militantii suspectati ca au orchestrat atentatele din Bombay, relateaza NewsIn.

"Daca o tara este atacata, are dreptul de a se apara", a spus el pentru NBC, intrebat daca India are dreptul de a efectua un raid in Pakistan impotriva Lashkar-e-Taiba, organizatia suspectata ca a organizat atacurile din Bombay.

Obama, care si-a rezervat dreptul de a lansa raiduri in Pakistan impotriva talibanilor care comit atacuri in Afganistan, daca Islamabadul se dovedeste incapabil sa-i combata, a cerut un "parteneriat strategic" impotriva terorismului intre Pakistan, Afganistan si India.

Liderii pakistanerzi stiu ca au responsabilitatea de a actiona impotriva gruparilor teroriste dupa atentatele din Bombay, a asigurat duminica secretarul de stat american Condoleezza Rice, care a parut insa sa excluda o reactie rapida a Islamabadului.. "Liderii pakistanezi mi-au spus foarte clar ca sunt constienti de responsabilitatile lor", a declarat ea, pentru Fox News, in conditiile in care India cere extradarea din Pakistan a 20 de persoane acuzate ca au pregatit atentatele din Bombay.

Rice a spus ca nu trebuie insa sa se astepte o reactie rapida din partea Pakistanului impotriva gruparilor teroriste. "Nu exista un calendar,. Este vorba despre lupta antiterorism, este ceva dificil", a explicat ea.
Rice a mai declarat ca le-a spus foarte clar autoritatilor pakistaneze ca trebuie sa actioneze cooperand in ancheta asupra atentatelor din India, avand in vedere ca India sustine ca cei zece autori erau de nationalitate pakistaneza.

Reamintind ca cinci americani au fost ucisi in atentate, Rice a subliniat ca atitudinea Pakistanului in acest dosar va avea consecinte asupra relatiilor dintre Washington si Islamabad.

De asemenea, a avertizat India in legatura cu o "actiune unilaterala" si a spus ca "este important sa nu se ia masuri care ar agrava situatia".

Oficialul a mai declarat ca relatiile dintre India si Pakistan sunt acum mai bune decat in 2001, cand un atentat impotriva Parlamentului indian a adus aceste tari in pragul razboiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.