Ramane de vazut daca vor reusi sa formeze o adevarata echipa si pana la ce punct se vor conforma liniei stabilite de Obama in materie de politica externa.
"Pe hartie, au toate calitatile necesare: pragmatism, experienta, inteligenta", a spus Aaron David Miller, fost consilier al mai multor secretari de stat, atat republicani, cat si democrati. Va exista "un echilibru inteligent intre limitele puterii americane si avantajele pe care le ofera", a explicat el.
Pentru Miller, echipa Obama ar trebui sa renunte la ideea presedintelui Bush de a rasturna dictaturile, dar sa pastreze notiunea de eventuale actiuni militare "preventive" pentru a apara interesele americane.
Noua administratie va privilegia, in opinia sa, o abordare "soft", folosind economia, diplomatia si cultura pentru a influenta restul lumii, in locul puterii militare. In afara de acest lucru, administratia Obama va fi dispusa, potrivit unui expert, sa demareze "negocieri ferme si pragmatice" cu inamicii SUA.
In campanie, Obama a discutat despre posibilitatea unui dialog cu Iran, Coreea de Nord si Cuba. Insa, el a subliniat luni ca opozitia fata de razboiul din Irak nu inseamna ca va ezista sa recurga la forta, daca interesele americane ar fi amenintate. "Pentru a garanta prosperitatea SUA si pacea in straintate, impartasim convingerile ca trebuie sa avem cea mai puternica armata din lume", a spus el.
Obama "nu este naiv si intelege ca trebuie sa exercite puterea pentru a pastra pacea sau a stabiliza", a spus George Perkovich, analist la Fundatia Carnegie pentru pace internationala.
Potrivit analistului, aliatii europeni ai SUA se bazeaza pe Washington pentru a ramane puterea militara dominanta, atat timp cat este folosita inteligent. "Este o echipa impresionanta si membrii sai reprezinta alegeri judicioase", a subliniat el.
Ca Miller, el a apreciat in mod deosebit decizia lui Obama de a-l numi pe Jones si de a-l pastra pe Gates. Analistii au laudat amestectul de experienta diplomatica si militara a lui Jones si abordarea inovatoare a lui Gates in Irak si Afganistan. Pentru Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institution, "este o echipa de centru" cu Gates si Jones inclinand spre dreapta, iar Clinton si Rice spre stanga.
Miller a salutat inteligenta si fermitatea lui Hillary, dar a spus ca este indispensabil ca fosta rivala a lui Obama sa urmeze politica decisa de Casa Alba si nu pe a sa, pentru ca altfel divergentele vor fi exploatate de alte tari.
Joseph Cirincione, presedintele Ploughshares Fund, care militeaza impotriva proliferarii nucleare, a calificat viitoarea echipa a lui Obama drept "credibila, inteligenta si experimentata". In opinia sa, ea se va intelege pentru a retrage trupele din Irak, va concentra eforturile militare pe Afganistan, va restabili autoritatea morala a SUA si va renunta la anumite programe de armament de inalta tehnologie. Insa expertul se teme ca Gates ar putea opune rezistenta proiectului lui Obama de reducere a focoaselor nucleare.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Urări de Sf Nicolae - Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Sf Nicolae
Sursa: garbo.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Elena Vișcu, fosta soție a lui CRBL, despre viața de după divorț: Am trei...
Sursa: kudika.ro
-
Rareș Bogdan se retrage din conducerea PNL după apelul făcut de Ilie Bolojan
Sursa: wall-street.ro