Presedintele georgian Mihail Saakasvili a respins vineri criticile cu privire la ofensiva militara declansata in august in teritoriul separatist georgian prorus Osetia de Sud, afirmand ca aceasta era necesara pentru securitatea tarii, relateaza NewsIn.

"Da, am decis sa intreprindem actiuni militare la Thinvali. Am luat aceasta decizie. A fost o decizie dificila pe care oricare guvern responsabil ar fi luat-o pentru a asigura securitatea cetatenilor sai", a spus el in fata unei comisii de ancheta parlamentare.

"A fost o decizie dificila, dar inevitabila. Orice guvern democratic ar fi luat aceasta decizie, aceea de a-si proteja cetatenii", a spus presedintele georgian, citat de Reuters.

Saakasvili a repetat ca Tbilisi a lansat asaltul asupra capitalei Thinvali din Osetia de Sud in seara de 7 august dupa ce a aflat ca trupele si tancurile ruse treceau granita si, in consecinta, s-a temut pentru siguranta cetatenilor din localitatile georgiene. "Am aflat ca trupele ruse treceau prin tunelul Roki si trecusera granita georgiana", a spus Saakasvili. "Nu puteam sa cred ca trecusera linia rosie. Nu-mi venea sa cred ca vor fi primii care vor face acest pas", a subliniat el.

"Cand i-am intrebat pe rusi, prin americani, care a fost obiectivul interventiei lor, au raspuns 'Distrugerea completa a Georgiei' ", a spus Saakasvisli.

Georgia a lansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara impotriva Osetiei de Sud, careia Rusia i-a ripostat trimitand masiv trupe in teritoriul georgian. Majoritatea locuitorilor Osetiei de Sud au pasapoarte ruse. Uniunea Europeana a mediat un acord de incetare a focului dupa cinci zile de conflict, iar trupele ruse si-au incheiat retragerea din Georgia abia in octombrie si au ramas in Osetia si Abhazia in numar mult mai mare decat erau inainte. Rusia a recunoscut, de asemenea, independenta celor doua teritorii separatiste.

Rusia si Georgia se acuza reciproc pentru declansarea conflictului din luna august. Guvernele occidentale au condamnat, pe de o parte interventia "disproportionata" a Rusiei, iar pe de alta ofensiva militara georgiana vizand capitala Osetiei de Sud Thinvali.

Criticii lui Saakasvili il acuza ca a intrat intr-un razboi pe care era evident ca Tbilisi nu l-ar fi putut castiga. Zeci de mii de georgieni refugiati nu s-au putut intoarce la locuintele lor, iar diplomatii spun ca planurile fostei republici sovietice de a adera la NATO au fost grav afectate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.