"Da, am decis sa intreprindem actiuni militare la Thinvali. Am luat aceasta decizie. A fost o decizie dificila pe care oricare guvern responsabil ar fi luat-o pentru a asigura securitatea cetatenilor sai", a spus el in fata unei comisii de ancheta parlamentare.

"A fost o decizie dificila, dar inevitabila. Orice guvern democratic ar fi luat aceasta decizie, aceea de a-si proteja cetatenii", a spus presedintele georgian, citat de Reuters.

Saakasvili a repetat ca Tbilisi a lansat asaltul asupra capitalei Thinvali din Osetia de Sud in seara de 7 august dupa ce a aflat ca trupele si tancurile ruse treceau granita si, in consecinta, s-a temut pentru siguranta cetatenilor din localitatile georgiene. "Am aflat ca trupele ruse treceau prin tunelul Roki si trecusera granita georgiana", a spus Saakasvili. "Nu puteam sa cred ca trecusera linia rosie. Nu-mi venea sa cred ca vor fi primii care vor face acest pas", a subliniat el.

"Cand i-am intrebat pe rusi, prin americani, care a fost obiectivul interventiei lor, au raspuns 'Distrugerea completa a Georgiei' ", a spus Saakasvisli.

Georgia a lansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara impotriva Osetiei de Sud, careia Rusia i-a ripostat trimitand masiv trupe in teritoriul georgian. Majoritatea locuitorilor Osetiei de Sud au pasapoarte ruse. Uniunea Europeana a mediat un acord de incetare a focului dupa cinci zile de conflict, iar trupele ruse si-au incheiat retragerea din Georgia abia in octombrie si au ramas in Osetia si Abhazia in numar mult mai mare decat erau inainte. Rusia a recunoscut, de asemenea, independenta celor doua teritorii separatiste.

Rusia si Georgia se acuza reciproc pentru declansarea conflictului din luna august. Guvernele occidentale au condamnat, pe de o parte interventia "disproportionata" a Rusiei, iar pe de alta ofensiva militara georgiana vizand capitala Osetiei de Sud Thinvali.

Criticii lui Saakasvili il acuza ca a intrat intr-un razboi pe care era evident ca Tbilisi nu l-ar fi putut castiga. Zeci de mii de georgieni refugiati nu s-au putut intoarce la locuintele lor, iar diplomatii spun ca planurile fostei republici sovietice de a adera la NATO au fost grav afectate.