Tarilor europene nu li s-a impus nimic in acest sens, iar primirea refugiatilor se va face "pe baza de voluntariat", a precizat ministrul german in cursul unui briefing de presa, in marja unei reuniuni cu omologii sai din UE.
Acordul la care s-a ajuns joi in reuniunea Consiliului JAI ii include pe irakienii aflati deja pe teritoriul statelor membre, a subliniat ministrul german.
Suedia gazduieste deja 1.200 de refugiati irakieni, Marea britanie 1.000, Olanda 400, Finlanda 600, Franta 500 si Danemarca 300, potrivit lui Schaeuble.
Germania dorea un gest al Uniunii Europene in favoarea irakienilor constransi sa isi paraseasca tara si pleda in favoarea minoritatii crestine.
"Germania dorea un obiectiv in cifre", a explicat ministrul francez al imigratiei, Brice Hortefeux, a carui tara detine presedintia UE. "Europa demonstreaza astfel ca este un spatiu primitor, protector si generos", a insistat el. "Decizia nu a fost usor de luat, pentru ca cinci tari erau ostile unui obiectiv in cifre", a adaugat ministrul francez, fara a numi tarile.
Insa ministrii grec, cipriot si maltez au insistat in cursul reuniunii asupra dificultatilor pe care le au deja tarile lor din cauza fluxului de imigranti.
Textul compromisului precizeaza ca tarile UE ar putea "primi pana la circa 10.000 de refugiati irakieni", pe baza de voluntariat, avand in vedere capacitatile de primire si eforturile deja depuse de fiecare stat, a spus Hortefeux.
"Textul prevede o anumita flexibilitate. Pot fi 9.000 sau 11.000", a precizat el. "Franta gazduieste in prezent 488 de refugiati irakieni. In 2008 au fost depuse 981 cereri si vom mai examina si altele", a dat asigurari ministrul. "Autoritatile irakiene nu doresc sa incurajeze un exod. Obiectivul lor este de a convinge populatia refugiata sa se intoarca", a mai spus el.
Decizia a fost luata pe baza unui raport al unei misiuni de evaluare trimisa in regiune de Comisia Europeana, pentru a evalua problemele populatiei refugiate din cauza conflictului din Irak.
"Reinstalarea (intr-o tara UE) este o procedura foarte specifica. Ea priveste persoanele cele mai vulnerabile, care nu au posibilitatea de a se intoarce in tara lor", a explicat Comisia. "Este vorba despre femei singure cu copii sau persoane care au fost torturate", a explicat comisarul pentru justitie, Jacques Barrot.
Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), care a propus misiunea europeana de evaluare in Irak si tarile unde se afla refugiati irakieni, si-a anuntat obiectivul de a instala 80.000 de refugiati irakieni in tari-gazda in urmatorii trei ani, 20.000 dintre ei in Europa.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Reacția lui Călin Georgescu după anularea alegerilor: Sistemul corupt din...
Sursa: kudika.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro