La doar doua saptamani inainte de summitul de la Bruxelles, in cadrul caruia liderii de stat si de guvern din UE ar urma sa se pronunte asupra inceperii negocierilor de aderare cu Ankara, cancelarul german si presedintele francez au convenit, in cadrul unei intalniri mai putin formale, sa inlature orice umbra de indoiala privind eventuale divergente intre ei pe marginea acestui subiect si sa sustina in mod hotarat, la unison, pentru prima data, integrarea Turciei in Uniunea Europeana.

Daca pana acum Berlinul a sprijinit ferm primirea statului musulman, Parisul a lasat loc interpretarilor, tocmai din acest motiv declaratiile lui Chirac cantaresc atat de greu. Presedintele francez si-a explicat optiunea, argumentand ca acceptarea Turciei ar duce la construirea unei Europe mai puternice, cu granite mai sigure. A conditionat insa o astfel de decizie de capacitatea responsabililor de la Ankara de a respecta criteriile de la Copenhaga la capitolele economie de piata si drepturile omului. In acelasi timp a sugerat prevazator ca Bruxellesul ar trebui sa mentina legaturi cat mai stranse cu Ankara, evitand o periculoasa ruptura intre cele doua parti, in cazul in care discutiile in vederea integrarii vor esua. Schroder, la randul lui, a avertizat ca desi isi doreste foarte mult acceptarea statului musulman, negocierile s-ar putea intinde pe o perioada de 10 sau chiar 15 ani, iar la sfarsitul acestui drum integrarea Turciei in organismele europene nu va fi o certitudine. A precizat in acelasi timp ca nu sustine propunerea opozitiei germane si a Austriei care recomanda stabilirea unei "relatii privilegiate" cu Turcia, respingand insa statutul de membru cu drepturi depline.

Chirac a concluzionat ca, in ce priveste Parisul, hotararea de a-i primi pe cei 72 de milioane de turci, in marea lor majoritate musulmani, in Uniunea Europeana depinde in primul rand de optiunea populatiei franceze, care se va pronunta prin referendum asupra acestei probleme. De asemenea, ieri, ministrul de externe italian, Gianfranco Fini, a declarat ca aderarea Turciei ar putea avea loc cel mai curand in ianuarie 2014.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.