Statele Unite au incercat miercuri sa minimalizeze importanta unui eventual referendum privind acordul care reglementeaza prezenta trupelor americane in Irak dupa 31 decembrie 2008, o noua necunoscuta pentru presedintele ales Barack Obama, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Dupa mai mult de cinci ani de razboi si aproape un an de negocieri privind conditiile mentinerii soldatilor americani dupa expirarea mandatului ONU, in 31 decembrie 2008, Irakul le-a rezervat noi surprize Statelor Unite.

Pe langa amanarea pentru joi a votului din Parlament, care urma sa inchida acest capitol si sa fixeze termenii unei prezente a soldatilor americani in Irak pentru urmatorii trei ani, Bagdadul pare in prezent sa se indrepte catre organizarea unui referendum. Acesta ar avea loc la 30 iulie si le-ar cere irakienilor parerea despre acord, la sase luni de la intrarea sa in vigoare, potrivit consilierului irakian pentru securitatea nationala Muaffak al-Roubaie.

Astfel, acordul negociat intre administratia Bush si Guvernul irakian ar putea fi dezbatut din nou, la cateva luni dupa ce presedintele american ales Barack Obama va prelua acest dosar de la Bush.

In stadiul actual, acordul stipuleaza ca toti soldatii americani trebuie sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul anului 2011, indiferent de situatia de pe teren. Textul impune o data limita a retragerii, pe care Bush a refuzat-o timp de mai multe luni. Dar, cel putin Bush se poate lauda cu faptul ca ii ofera lui Obama un ragaz de trei ani pentru a se retrage si incheia un razboi caruia doi americani din trei i se opun, potrivit sondajelor.

Obama a promis in timpul campaniei ca va retrage soldatii in decurs de 16 luni de la investitura, pana in vara anului 2010. El ar putea fi nevoit sa respecte acest angajament, daca irakienii vor vota impotriva acordului in iulie 2009. Termenii acordului prevad ca acesta poate fi denuntat in orice moment, cu un an de preaviz, ceea ce ar insemna ca retragerea va fi efectiva tot in vara anului 2010.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice si un purtator de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto, au minimalizat importanta amanarii votului din Parlament, pe care au descris-o drept o dovada a progresului Irakului spre democratie. "Irakul practica democratia de doi sau trei ani, noi de 200 de ani si chiar si noi adoptam uneori cu intarziere unele planuri in Congres", a declarat Fratto. El si-a exprimat speranta ca acordul va fi votat pentru ca, in opinia administratiei americane, "este un acord foarte bun, atat pentru Irak, cat si pentru Statele Unite".

Pe de alta parte, Rice a fost mai prudenta, declarand ca nu stie cand va vota Parlamentul. In ceea ce priveste referendumul, "acesta nu va putea intarzia sub nicio forma intrarea in vigoare" acordului, de la 1 ianuarie, a adaugat Rice. Totusi, cei doi nu si-au exprimat opinia cu privire la consecintele eventualului referendum.

Pe de alta parte, potrivit centrului de cercetare al National Security Network, "referendumul ar provoca o incertitudine politica periculoasa, in special in preajma alegerilor nationale viitoare". "Consecintele posibile ale unui astfel de referendum nu sunt clare, dar ar putea ingreuna o retragere in liniste" a trupelor americane, afirma expertii de la centru. Ei se tem ca iranienii sau sustinatorii liderului spiritual Muqtada al-Sadr vor profita de moment pentru a complica situatia.

La randul sau, Michael E. O'Hanlon, expert al institutului Brookings, a declarat ca Obama trebuie sa aiba "planuri de salvare daca (irakienii - n.red.) resping" acordul, dar s-a abtinut sa faca previziuni cu privire la votul din Parlamentul irakian sau la un eventual referendum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.