Potrivit The Economist, nepotismul si favoritismul sunt o problema majora la universitatile din Italia. O ancheta realizata de studenti de la Universitatea "Frederico II" din Napoli arata ca peste 15 % dintre profesorii acestei institutii au cel putin o ruda angajata la universitate. La Universitatea din Palermo, 230 de profesori au rude printre colegi.
Ministrul Educatiei din Italia, Mariastella Gelmini, a atras atentia asupra nepotismului si coruptiei la nivelul universitarilor, in conditiile in care, in ultimii sapte ani, au fost facute publice 13.000 de posturi noi in intitutiile de invatamant superior, dar au fost angajati peste 26.000 de profesori. Din cauza angajarilor excesive, 37 de profesori italieni au cursuri cu doar un singur student, iar la 327 de facultati se tin ore la care participa mai putin de 15 studenti.
Coruptia la nivelul universitatilor italiene a dus, potrivt organizatiilor italiene din Educatie, la o pregatire slaba a studentilor. Potrivit statisticilor, numai 17% dintre italienii cu varste intre 25 si 34 de ani au studii superioare, fata de media europana de 33%. Mai mult, rata abandonarii cursurilor universitare depaseste 55%, fiind cea mai mare din lumea civilizata.
Problemele legate de Educatie in Italia se leaga, pe de alta parte, de modul in care sunt obtinute diplomele in strainatate. La acest capitol, Romania pare sa fie o destinatie predilecta pentru italienii dornici sa obtina fraudulos un act de studii. Anul acesta, autoritatile de la Roma s-au plans celor de la Bucuresti ca mai multi italieni au obtinut ilegal diplome de licenta la universitati din Romania. Suspiciunile in aceasta privinta au pornit de la depistarea unor diplome de medic stomatolog, obtinute in Romania de tehnicieni dentari care profesau, in timpul studiilor, in Peninsula.
In urma sesizarilor primite din Italia, ministerul roman al Educatiei a inceput, la jumatatea lunii noiembrie, o ancheta privind eliberarea ilegala de diplome universitare in toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza la nivel national. "Controlul vizeaza trei directii: inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in tara noastra, in vederea aplicarii normelor europene referitoare la statutul de cetatean UE sau non-UE", au precizat reprezentantii ministerului. Altfel spus, in cadrul anchetei, se verifica modul in care studentii straini au fost inscrisi la facultate, daca acestia au fost prezenti la cursuri si in ce conditii le-au fost eliberate diplomele de licenta.
Scandalul diplomelor eliberate ilegal, in Romania, unor cetateni straini, nu este o noutate. In anul 2000, Ambasada Italiei a atentionat Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica ca 63 de cetateni italieni obtinusera ilegal diplome de licenta, la Facultatea de Medicina din Iasi. Iar in 2006, la Universitatea de Medicina din Oradea, s-a descoperit ca au fost eliberate peste 20 de diplome in specializari care nici macar nu exista in Romania.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Când un bărbat te iubește cu adevărat, face aceste 7 lucruri în pat
Sursa: kudika.ro
-
Datoria întregii planete a trecut de 320.000 de miliarde de dolari. Care sunt...
Sursa: wall-street.ro