ONU a ridicat tonul vineri fata de state criticate adesea pentru nerespectarea drepturilor omului - cum ar fi Iranul, Coreea de Nord si Myanmar -, dar cel mai aspru mesaj a fost transmis Chinei, pe care o acuza de folosirea sistematica a torturii, invocand inclusiv evenimentele de la Tien An Men.

Folosirea torturii este amplu raspandita in China, a afirmat vineri Comitetul antitortura al ONU, reunit la Geneva, declarandu-se "profund ingrijorat" cu privire la acest aspect.

Comitetul s-a declarat "profund ingrijorat din cauza acuzatiilor constante, confirmate de numeroase surse chineze legale, cu privire la folosirea larg raspandita, devenita o procedura de rutina, a torturii si a relelor tratamente" de catre politia chineza, pentru a obtine marturii si informatii.

"Recurgerea constanta la marturii ca dovada invocata de acuzare creeaza conditiile care faciliteaza folosirea torturii si a relelor tratamente fata de suspecti", a afirmat Comitetul antitortura (CAT), care a citat cazul unui disident si militant pentru drepturile omului, Yang Chunlin. CAT s-a declarat ingrijorat si de "informatiile cu privire la violente comise asupra detinutilor, care in numeroase cazuri pot duce chiar la moarte".

Expertii antitortura ai ONU au criticat, de asemenea, folosirea unor forme "administrative" de detentie, in special in cadrul politicii de "reeducare prin munca a unor indivizi al caror caz nu au fost niciodata examinat de un tribunal, neavand posibilitate de recurs" si care pot fi victime ale torturii, mai ales atunci cand ei apartin anumitor religii sau sunt membri ai grupurilor etnice minoritare.

Comitetul ONU a invocat si acuzatii referitoare la "locuri secrete de detentie", "inchisori negre", unde sunt tinuti disidenti precum Wang Guilan. Expertii ONU sunt ingrijorati si de soarta lui Hu Jia, ca si de a altor militanti pentru drepturile omului, victime ale hartuirii si actelor de violenta comise de oameni recrutati oficial de autoritati.

Revenind asupra represiunii manifestatiei din piata Tien An Men din iunie 1989, ONU considera ca autoritatile chineze "trebuie sa efectueze o ancheta completa si impartiala" cu privire la aceste evenimente, "sa furnizeze informatii cu privire la persoanele care inca se mai afla in inchisori", "sa prezinte scuze, sa plateasca despagubiri adecvate si sa inceapa urmarirea penala a celor care se fac vinovati de folosirea excesiva a fortei, de tortura si alte rele tratamente".

Comitetul antitortura este "grav preocupat de informatiile despre recentele evenimente din regiunea autonoma Tibet si din provinciile tibetane", in care s-ar fi recurs la tortura si rele tratamente, "in special asupra calagarilor si credinciosilor tibetani". CAT regreta ca nicio ancheta nu a fost demarata in aceste cazuri.

Comitetul a vorbit si despre acuzatiile de tortura si prelevare de organe pentru transplanturi de la adeptii sectei Falun Gong. Expertii au observat, ca si raportorul special al ONU pentru tortura, Manfred Nowak, "o crestere a numarului de operatii pentru transplanturi care conincide cu inceputul persecutiilor asupra adeptilor Falun Gong".

Expertii ONU si-au exprimat ingrijorarea si fata de soarta imigrantilor nord-coreeni, expluzati in pofida riscului mare de a fi supusi torturii la revenirea in tara lor. CAT este ingrijorat si de conditiile de detentie a condamnatilor la moarte care isi asteapta executia. Acestia sunt tinuti in lanturi zi si noapte, iar organele le sunt prelevate fara consimtamant dupa moartea lor, potrivit informatiilor primite de Comitetul ONU.

Pe de alta parte, Comisia pentru drepturile omului a Adunarii Generale a ONU a votat cu 70 de voturi pentru, 51 impotriva si 60 de abtineri o rezolutie - care nu are caracter constrangator - in care membrii Comisiei se declara "grav preocupati de incalcarile grave ale drepturilor omului in republica islamica Iran", in special de "recurgerea la tortura si la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradane, inclusiv flagelari si amputari" de membre, precum si la executii publice, inclusiv in cazul unor minori.

Aceeasi comisie a ONU a condamnat vineri, intr-o alta rezolutie, incalcarile drepturilor omului din Myanmar, unde numerosi disidenti au primit pedepse grele cu inchisoarea. Rezolutia a fost adoptata cu 89 de voturi pentru, 29 impotriva si 63 de abtineri, in timp ce o rezolutie similara adoptata anul trecut reunise 95 de voturi pentru fata de 24 impotriva si 62 de abtineri. Rezolutia, care "condamna energic incalcarile sistematice si persistente ale drepturilor civile, politice, economice, sociale si culturale ale populatiei" din Myanmar, urmeaza sa fie adoptata la o data ulterioara de catre Adunarea Generala. Comisia pentru drepturile omului se declara "grav preocupata" de "continuarea practicii disparitiilor fortate, folosirea fortei impotriva manifestantilor pasnici, a violului, torturii si tratamentelor crude, inumane sau degradante si a detentiilor arbitrare". Documentul mentioneaza si "prelungirea arestului la domiciliu" a liderei opozitiei, Aung San Suu Kyi, si "numarul ridicat si in crestere al detinutilor politici".

Nici Coreea de Nord nu a scapat din vizorul Comisiei ONU pentru drepturile omului. Rezolutia in care este denuntata nerespectarea drepturilor omului la Phenian are un ton similar cu cea pentru Myanmar si a fost adoptata cu 95 de voturi pentru, 24 impotriva si 62 de abtineri, urmand, de asemenea, sa fie adoptata ulterior de cele 192 de state ale Adunarii Generale a ONU. Rezolutia, devenita deja o rutina anuala pentru ONU, citeaza o lunga lista de incalcari ale drepturilor omului in Coreea de Nord, printre care tortura, conditiile inumane de detentie, executiile publice si detentiile extrajudiciare si arbitrare, absenta unor procese echitabile si a statului de drept. Include, de asemenea, impunerea pedepsei cu moartea din motive politice si religioase, precum si existenta unui numar mare de lagare si recurgerea foarte frecventa la munca fortata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.