Presedintele american ales Barack Obama ia in calcul o abordare mai regionala a razboiului din Afganistan, care sa includa si posibile negocieri cu Iranul, sustin consilierii lui Obama pentru securitate nationala, potrivit NewsIn

Presedintele ales intentioneaza si sa desfasoare mii de soldati americani suplimentari in Afganistan si sa intensifice din nou cautarile liderului al-Qaida Osama ben Laden. Totusi echipa lui Obama este departe de a avea un plan pentru a readuce capturarea lui ben Laden in prim-planul agendei antiterorism americane. Presedintele american ales a primit primul raport al serviciilor de informatii in aceasta calitate saptamana trecuta.

Subliniind inportanta continuarii operatiunilor americane impotriva talibanilor refugiati in Pakistan, viitoarea administratie intentioneaza sa le reaminteasca americanilor cum a inceput lupta impotriva islamistilor extremisti, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, inainte de razboaiele din Irak si Afganistan, potrivit Washington Post.

Consilierii lui Obama au afirmat ca al-Qaida reprezinta in continuare prioritatea nationala din punctul de vedere al presedintelui ales. "El este inamicul nostru", a spus un apropiat al lui Obama, referindu-se la ben Laden.

Iranul, tara aflata la granita vestica a Afganistanului, a jucat un rol mixt de-a lungul anilor, in unele cazuri cooperand indirect la realizarea obiectivelor americane, alteori ajutand extremistii. Teheranul a fost tinut, insa, la distanta de administratia Bush, dar ar trebui luat in considerare in trasarea unei noi strategii pentru Afganistan, a declarat un inalt oficial militar. Nici Iranul nici Statele Unite "nu vor ca extremistii sunniti sa domine in Afganistan", a explicat oficialul.

Consilierii afirma si ca Obama sustine discutiile dintre Guvernul afgan si unele elemente talibane.

Administratia Bush, insa, desi sustine termenii impusi de Guvernul afgan - renuntarea la violenta si acceptarea Constitutiei afgane - nu vede "niciun indiciu serios din partea nimanui din tabara talibana care sa arate ca ar fi interesati", a declarat un inalt oficial din Departamentul de Stat, Richard Boucher, citat de Washington Post, in pagina electronica. "Ei ataca in continuare autobuze, ucid oameni, ii decapiteaza. Acestea nu sunt persoane care sa dea dovada de o dorinta serioasa de a negocia", a adaugat el.

Dar Pentagonul a lasat, cel putin teoretic, o usa deschisa. Mai multi ofiteri afirma ca un numar mare de combatanti talibani sunt mai degraba oportunisti decat atasati ideologic. Secretarul apararii, Robert Gates, a vorbit deschis despre posibilitatea reconcilierii. "In cele din urma, asa se incheie majoritatea razboaielor (...) Aceasta este, in final, strategia de iesire pentru noi toti", a explicat si generalul David McKiernan, comandantul trupelor NATO si americane din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.